Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem devět miliard korun

10.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Zahraniční obchod ČR skončil v březnu především díky úspěšnému vývozu strojů a dopravních prostředků přebytkem devět miliard korun. Proti loňskému březnu je přebytek o 1,7 miliardy korun vyšší, uvedl Český statistický úřad. Letos v únoru skončil zahraniční obchod přebytkem 7,1 miliardy korun.

Za první tři měsíce letošního roku dosáhl přebytek obchodní bilance 27,3 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je to nárůst o 1,1 miliardy korun, uvedl ČSÚ.

V březnu se vývoz meziročně zvýšil o 19,5 procenta, dovoz vzrostl o 19,3 procenta. Tempo růstu vývozu bylo nejvyšší od ledna 2005, dovoz rostl nejrychleji od listopadu 2004. Posílení koruny vůči euru a oslabení vůči dolaru způsobilo, že zahraniční obchod rostl rychleji v eurech, uvedl ČSÚ. Proti únoru se vývoz zvýšil o 2,4 procenta, dovoz vzrostl o 2,8 procenta.

Na březnovém přebytku zahraničního obchodu se stejně jako v předchozích měsících nejvíce podílel vývoz strojů a dopravních prostředků. Jeho bilance byla v březnu meziročně celkově vyšší o 6,7 miliardy korun. Za hranice mířily zejména automobily, výpočetní technika a elektrická zařízení, přístroje a spotřebiče.

Nepříznivý vliv měl opět dovoz drahé ropy a zemního plynu, polotovarů a materiálů a nápojů a tabáku. Zvýšil se i dovoz chemických výrobků.

Se státy Evropské unie má i nadále ČR přebytkovou bilanci; v březnu dosáhla 27,5 miliardy korun. Se zeměmi mimo EU dosáhl schodek zahraničního obchodu 18,5 miliardy korun.

Nejvíce se bilance zlepšila s Ukrajinou, Británií, Belgií, Španělskem, Itálií a Švýcarskem. Nepříznivý vývoj pokračoval v obchodu s Čínou, Polskem, Japonskem, Tchaj-wanem, Rakouskem, Norskem a Ruskem. Přebytek obchodní bilance s Německem zůstal na stejné úrovni jako v březnu 2005.

Za posledních dvanáct měsíců se v porovnání s předchozími dvanácti měsíci zvýšil vývoz o 8,6 a dovoz o 6,2 procenta. Obchodní bilance dosáhla aktiva 41,5 miliardy Kč, což představuje zlepšení o 43,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK