SOS kvůli poplatkům připravuje žalobu na Českou spořitelnu

10.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) připravuje hromadnou žalobu na Českou spořitelnu kvůli některým bankovním poplatkům. Novinářům to řekla mluvčí SOS Ivana Picková. SOS chce, aby klienti ČS dostali zpátky peníze, které zaplatili na poplatcích za vedení nebo zrušení účtu, jenž není, či nebyl veden jako součást produktových balíčků nabízených ČS. Její vyjádření se zjišťuje.

"Vyzýváme klienty ČS, kteří jsou nespokojeni s poplatky za vedení a zrušení účtu, aby se u nás do 12. června bezplatně registrovali. SOS nejde tolik o výši poplatků, jako o existenci některých poplatků, jejichž účtování považujeme za neopodstatněné, případně duplicitní vzhledem k jiným platbám," řekla novinářům Klára Přikylová z SOS.

SOS při přípravě žaloby na ČS spolupracuje s právní kanceláří Holec, Zuska a Partneři. Poté, co budou shromážděni zájemci o vrácení bankovních poplatků, SOS společně s právníky vybere jednoho až dva klienty ČS, kteří s tím vysloví souhlas, jako typické reprezentanty postižených klientů ČS. "Cílem je dosáhnout rychlejšího soudního rozhodnutí při současném ohledu na minimalizaci rizika vynaložených nákladů všech registrovaných klientů," uvedl právník Petr Holec.

SOS již loni na podzim připravilo kvůli bankovním poplatkům hromadnou žalobu na ČSOB. Žalobu na ČSOB podali letos v lednu dva klienti ve spolupráci s SOS. Prvním je člověk, který nárokuje 2345 Kč bez úroku z prodlení za poplatek za vedení a zrušení účtu. Druhá žaloba se týká podnikatele, který chce bez úroků 4168 Kč za poplatek za vedení účtu.

Ve sporu jednoho klienta s ČSOB kvůli neoprávněným bankovním poplatkům soud v únoru vydal tzv. platební rozkaz vůči bance. Podle banky je vydání platebního rozkazu standardním postupem soudu a nesvědčí o možném provinění ústavu. ČSOB v únoru uvedla, že proti rozhodnutí soudu podá odpor a spor bude pokračovat. Podle Holce soudní pře zatím nebyla ukončena pravomocným rozhodnutím.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK