MF stanovilo s operátory pravidla pro SMS soutěže

10.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Ministerstvo financí s mobilními operátory a dalšími odborníky určilo pravidla spotřebitelských soutěží přes mobilní telefony či internet, pro které není třeba získat povolení podle loterijního zákona. Jde hlavně o soutěže vědomostní, výkonové či s předem daným pořadím, případně typu "každý vyhrává". Na tiskové konferenci to uvedli zástupci MF a Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

"Velmi často jsme naráželi na to, co při různých, hlavně marketingových soutěžích, je a není loterie. Vznikl požadavek stanovení pravidel," uvedl náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Podle člena představenstva APMS Václava Macha je ale třeba i při povolených soutěžích dbát na předpisy, hlavně na ochranu spotřebitele.

Například soutěž, ve které všichni účastníci dostanou kosmetický balíček či samolepku, je v pořádku a není pro ni nutné povolení. Pokud ale jeden soutěžící může vyhrát osobní automobil, tak již jde o loterii. "Ceny nesmějí být výrazně rozdílné," vysvětlil Prouza jedno z kritérií. Dalším je cena za textovou zprávu, která by neměla překročit asi deset korun.

Výše zmíněná spolupráce je podle Prouzy i odrazem toho, že současný loterijní zákon nestačí prudkému rozvoji informačních technologií a trendům mezinárodního hazardního průmyslu. Bližší informace včetně příkladů budou k nalezení na webových stránkách www.mfcr.cz a www.apms.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK