Tisk: Česko podle studie stále lépe konkuruje světu

11.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - V konkurenčním boji ekonomik jednotlivých států poráží Česko další soupeře. Podle žebříčku konkurenceschopnosti, který sestavil mezinárodní institut pro rozvoj managementu (IMD) ze švýcarského Lausanne, se Česko loni posunulo o pět příček vzhůru a obsadilo 31. místo z 61 sledovaných zemí. Informují o tom Hospodářské noviny a týdeník Ekonom.

Podle švýcarských odborníků se Česko za poslední rok dostalo v konkurenceschopnosti například před Thajsko, Francii nebo Jižní Koreu. Z postkomunistických zemí střední a východní Evropy je na tom lépe pouze dvacáté Estonsko. Slovensko si polepšilo o jedno místo na 39. pozici. Žebříček ekonomik vedou USA následované Hongkongem a Singapurem.

"Důvodem zlepšení Česka je především zrychlení ekonomického růstu a úspěchy zahraničního obchodu," soudí Lubomír Lízal z ekonomického institutu CERGE-EI, který má ve švýcarském institutu na starosti sledování české ekonomiky.

Podle IMD se vedle samotné ekonomiky zlepšují i podmínky vytvářené českou vládou. Podle Lízala pomáhají především štědré pobídky pro zahraniční investice. Příznivé jsou také nízké úrokové sazby, sociální smír či větší akceschopnost vlády.

Studie však upozorňuje na to, že i přes meziroční zlepšení česká vláda ekonomiku stále spíše brzdí. Špatně je hodnocena především ve fiskální politice, obchodní legislativě i udělování státních podpor. Terčem kritiky je také trh práce, vysoké daně z příjmu a především sociální a zdravotní pojištění, uvedly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK