Americké akcie ve středu bez větších změn

11.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve středu příliš nezměnily, těsně před koncem obchodování ale prošly výraznějšími výkyvy, o které se postarala americká centrální banka. Ta podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu, ale vydala nejasný komentář, jehož obsah si každý vysvětlil po svém. Na ceny akcií zapůsobil i další růst cen ropy.

Dow Jonesův index zpevnil o 2,88 bodu a den uzavřel vyšší o 0,02 procenta na 11.642,65 bodu. Dostal se tak na novou nejvyšší úroveň za šest let. Širší index S&P 500 ale o 2,29 bodu klesl a obchodní den tak zakončil slabší o 0,17 procenta na 1322,85 bodu. Největší ztráty měl index technologického trhu Nasdaq Composite, který oslabil o 17,51 bodu a nakonec uzavřel na hodnotě 2320,74 bodu se ztrátou 0,75 procenta.

Dow Jonesův index těžil především z růstu akcií automobilky General Motors, které si připsaly zhruba čtyřprocentní zisk. Tyto akcie mají v bázi indexu silné zastoupení, takže hlavní cenový indikátor newyorské burzy je teď už jen zhruba 80 bodů od rekordního maxima. To činí 11.722,98 bodu a je ze 14. ledna 2000.

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu na pět procent. Základní úrok se tak dostal na nejvyšší úroveň od dubna 2001. V doprovodném sdělení, na které se upírala veškerá pozornost obchodníků a finančních analytiků, ale Fed uvedl, že kvůli riziku inflace možná bude nutné sazby ještě zvýšit.

Před schůzkou měnového výboru, který v rámci Fedu o sazbách rozhoduje, se široce spekulovalo, zda Fed naznačí pauzu v současném zvyšování úroků. Část analytiků ve sdělení banky náznak pauzy vidí, což později potvrdilo i chování finančních trhů. Dolar sice bezprostředně po oznámení začal prudce zpevňovat, ale po několika desítkách minut zcela otočil směr a vůči euru se dostal na nové roční minimum.

"Byl jsem trochu překvapený, že opět použili formulaci o případné nutnosti dalšího zpřísnění měnové politiky. To nezbytně neznamená, že další zvyšování nastane, ale v tomto směru je to trochu důraznější," řekl hlavní ekonom společnosti National City Richard Dekaser. Někteří analytici čekají, že Fed na příští schůzce přece jen pauzu udělá a sazby nezvýší. Záležet ale bude na tom, zda si další zvýšení úroků nevynutí statistika.

Devizový trh bezprostředně po zvýšení úroků reagoval stejně chaoticky jako trh akciový. Dolar nejprve prudce zpevnil, protože obchodníci komentář banky vyhodnotili tak, že Fed se obává rizika inflace a je tedy připraven sazby dál zvýšit. Později se ale názor na obsah komentáře změnil a dolar se tak vydal prudce dolů.

"Ten počáteční silný růst kurzu dolaru byl reflexívní reakcí. Mně se ale zdá, že Fed signalizuje pauzu v dalším zvyšování sazeb, pokud statistika o vývoji americké ekonomiky neukáže něco jiného," řekl šéf devizového výzkumu ve společnosti Gain Capital Brian Dolan. "Trhy obsah sdělení přehodnotily," dodal. Proti dolaru hovoří i celkově nepříznivá nálada, která o jeho dalším pohybu rozhodla.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2809 USD a dále tak oslabil z předchozích 1,2748 USD, kde byl v úterý. Na paritě s japonským jenem klesl na 110,12 z předchozích 111,12 JPY, a podobně euro k jenu oslabilo na 141,11 z předchozího závěru 141,67 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK