Pražská burza v 19. týdnu ztratila mírných 0,03 procenta

12.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Ceny akcií na pražské burze ve zkráceném 19. týdnu lehce klesly, když několikadenní nastřádané zisky smazala prodejní vlna v samém závěru. Index trhu PX oslabil o 0,03 procenta na výsledných 1513,5 bodu, když ještě ve čtvrtek uzavíral na 1538,2 bodu. ČTK převzala výsledky z burzy.

Nejhůře dopadly cenné papíry kutnohorské tabákové firmy Philip Morris, které se svezly o 10,2 procenta na 12.725 korun. Nejvíce se na tom podepsalo prodejní doporučení společnosti ING s přeceněním na pouhých 12.076 korun. Generální ředitel Philip Morris navíc uvedl, že negativní dopad růstu spotřební daně na tržby bude letos mnohem větší, než byl loni.

Rušno bylo kolem elektrárenské společnosti ČEZ, jejíž akcie ztratily 1,05 procenta na 782,5 koruny. Sestup způsobil další pokles cen emisních povolenek a tím i elektřiny na burzách. ČEZ podala vylepšenou nabídku na koupi většinového podílu v rumunském distributorovi Electrica Muntenia Sud, podle Romana Skalického z firmy Afin Brokers ale v tendru zřejmě neuspěje.

Hned po otevření burzy v příštím týdnu se dá čekat další pokles akcií ČEZ, protože se budou obchodovat již bez nároku na dividendu. ČEZ zveřejnila návrh na výplatu hrubé dividendy 15 Kč na akcii po loňských devíti korunách a oznámila i změnu dividendové politiky, která by měla akcionářům podle analytiků přinášet dlouhodobě ještě vyšší částky.

Před pondělním publikováním konsolidovaných výsledků hospodaření za první čtvrtletí naopak doháněly minulé ztráty akcie petrochemického holdingu Unipetrol, které získaly 3,8 procenta na 256,4 koruny. Kurz mediální skupiny CME přidal 3,1 procenta na 1508 korun, když ho podpořilo i hodnocení analytiků firmy Patria Finance s cílovou cenou asi 1710 korun (78 USD).

Burza v součtu zprostředkovala obchody s akciemi za letos podprůměrných 12,6 miliardy korun po minulém objemu 16,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK