Odborníci: Levné emisní povolenky cenu elektřiny nesníží

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Jen minimální bude vliv nízkých cen emisních povolenek oxidu uhličitého na očekávaný růst tuzemských cen elektrické energie. Oslovení odborníci se totiž shodují, že cena elektřiny v České republice je stále hluboko pod úrovní například v Německu a má prostor k růstu.

"Ceny elektřiny v tuzemsku mají ještě co dohánět. Rozhoduje cena na evropském trhu, nedá se tu argumentovat například nižší kupní silou v Česku," uvedl analytik společnosti Global Brokers Tomáš Kaňka. Tomáš Gatěk z Patria Finance poukázal na to, že například dnes se cena jedné megawatthodiny na rok 2007 na burze v Německu zvýšila o 4,7 procenta na 53,5 eura. Jedna megawatthodina se přitom v Česku prodává jen asi za 35 eur.

Šancí pro české spotřebitele by tak byl především pokles cen elektřiny na evropském trhu. "To by znamenalo, že se ceny sblíží na nižší úrovni," vysvětlil mluvčí energetické společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Podle analytiků bude důležitým momentem také nové rozdělení povolenek na období 2008 až 2012, kdy se dá očekávat výrazné snížení ze strany Evropské komise. Pokud se tak stane, cena povolenek pravděpodobně vzroste. To by pak vytvářelo další tlak na zdražování elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK