Jonhap: Hyundai odloží zahajovací práce na výstavbě závodu v ČR

15.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 15. května (ČTK) - Jihokorejská automobilka Hyundai Motor dnes oznámila, že na "neurčito" odloží zahajovací práce na výstavbě montážního závodu v České republice. Napsala to jihokorejská tisková agentura Jonhap. Firma Hyundai nicméně uvedla, že tento čtvrtek oficiálně podepíše smlouvu o výstavbě závodu, do kterého chce investovat až jednu miliardu eur.

Rozhodnutí přichází po sérii závažných problémů v souvislosti s vyšetřováním generálního ředitele Čong Mong-kua a dalších představitelů firmy. Čong je podezřelý, že vytvářel tajné fondy, z nichž podnik zřejmě podplácel vysoké státní úředníky. Čong údajně zpronevěřil v přepočtu až 116 milionů dolarů.

Čtvrtečního podpisu smlouvy v Soulu se zúčastní česká delegace vedená ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem a podle zástupců automobilky se bude slavnostní ceremoniál konat v soukromí. Hyundai podepsal předběžnou dohodu o výstavbě závodu už v březnu.

Nová továrna bude stát v Nošovicích v Moravskoslezském kraji. Hyundai v pátek oznámila, že bude do nového závodu zpočátku investovat 743 milionů eur (asi 21 miliard korun). Hyundai Motor má kromě Koreje závody v Číně, Indii, Turecku a USA.

Dceřiná společnost Kia Motors zahájí do konce tohoto roku výrobu ve své první evropské továrně u slovenské Žiliny. Hyundai si jako místo pro svou novou investici vybral Nošovice především z toho důvodu, že jsou blízko k Žilině.

Závod v Nošovicích by měl zahájit výrobu v roce 2008 a zpočátku se počítá s výrobou 200.000 automobilů ročně. Továrna vytvoří minimálně 1000 pracovních míst, Hyundai ale předpokládá, že do roku 2010 bude v Nošovicích zaměstnávat přes 3500 lidí. Roční produkce závodu by měla postupně vzrůst asi na 300.000 automobilů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK