Výkyvy v cenách povolenek emisí CO2 cenu energie ČEZ neovlivní

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lipsko/Praha 16. května (ČTK) - Mimořádné výkyvy v cenách obchodovatelných povolenek na emise oxidu uhličitého z posledních dní cenu energie společnosti ČEZ výrazně neovlivní. Povolenky mají zatím jen krátkou historii a další vývoj jejich cen se nedá předpovídat, ČEZ proto nebude situaci kolem povolenek zohledňovat při výpočtu cen elektřiny. ČTK to řekl ředitel pro rozvoj společnosti ČEZ Jiří Feist.

Během měsíce se cena za tunu emisí snížila z historického maxima 31 euro na pátečních méně než devět eur, dnes se cena pohybovala kolem 12 eur za tunu. Razantní výkyvy mají na svědomí v pátek zveřejněné údaje o nižších emisích v mnoha evropských zemích. Povolenek zřejmě znečišťovatelé získali více, než budou potřebovat, rázem se proto staly hůře prodejným zbožím.

Podle analytiků energetické burzy EEX v Lipsku nejde o žádnou mimořádnou krizi. "Naši pracovníci to pečlivě sledovali a sledují. Ani při pátečním poklesu cen ale situace nebyla tak dramatická, aby museli zasáhnout a například zastavit obchodování," řekl mluvčí burzy Fritz Wilhelm.

Na vývoj cen české elektřiny bude mít podle managementu ČEZ mnohem větší dopad sbližování s německou energetikou. "Díky společnému trhu s elektřinou dochází postupně ke sbližování jednotlivých cen, přičemž cenovou hladinu nejvíce ovlivňuje právě burza v Lipsku," dodal Feist. Zatímco na německé burze se cena jedné megawatthodiny pohybuje nad 50 eury, v Česku se prodává přibližně za 35 eur.

Zvyšování cen je podle Feista důležité také pro investiční politiku společnosti, firma chce v příštích letech vložit desítky miliard do rekonstrukcí i staveb tepelných elektráren a do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Důležitým momentem pro další cenový vývoj bude podle odborníků nové rozdělení povolenek na období 2008 až 2012, kdy se dá očekávat výrazné snížení ze strany Evropské komise. Pokud se tak stane, cena povolenek pravděpodobně vzroste. To by pak vytvářelo další tlak na zdražování elektřiny.

Každá země EU má stanoven povolený objem emisí, který se pak rozpočítává na jednotlivé výrobní závody. Když někdo svůj limit překročí, musí koupit práva na dodatečné emise od producentů, kteří vypouštějí méně. Systém obchodování s emisními povolenkami je klíčovým nástrojem EU ke splnění závazků z Kjótského protokolu o snížení emisí skleníkových plynů, které podle převládajících teorií vedou ke globálnímu oteplování. Obchodování s povolenkami začalo v unii v úvodu loňského roku a je první svého druhu na světě. Systém povolenek stanovuje limity na emise oxidu uhličitého asi z 12.000 elektráren a výrobních závodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK