Slévárenské firmy chtějí vyrábět víc, chybí jim ale tisíce lidí

16.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. května (ČTK) - České slévárenské firmy nemají kým obsadit tisíce volných dělnických míst. Podle Svazu sléváren České republiky chybí na trhu práce několik tisíc učňů z oboru. Slévárenství by přitom v příštích letech mohlo těžit z rozvoje automobilového průmyslu. Kdyby firmy měly dostatek pracovníků, produkce by ročně vzrostla až o 15 procent. ČTK a Právu to dnes během mezinárodních veletrhů Top Technology v Brně řekl prezident svazu Ivo Žižka.

České slévárny vyprodukují ročně asi 550.000 tun odlitků za víc než 30 miliard korun. Za letošní první čtvrtletí vzrostla výroba v odvětví asi o 12 procent. Obor zaměstnává 24.000 lidí, podle Žižky by jich ale bylo k pokrytí poptávky potřeba podstatně víc, hlavně z řad technologů, metalurgů a pískařů.

Navíc v příštích letech začne nejsilnější generace slévačů odcházet do důchodu, míní prezident. Firmy se snaží dorovnat deficit tím, že zaměstnávají cizince. "Pracuje tu velké procento Slováků, firmy částečně zaměstnávají i lidi z Ukrajiny," upřesnil Žižka.

Kromě lidí by firmy potřebovaly také více investovat. Pak by nárůst mohl být ještě vyšší, míní Žižka. "Důležité je, aby firmy zareagovaly správně například na zakázky, které bude mít chystaná továrna Hyundai," doplnil.

Právě automobilový průmysl je pro slévárenské podniky v posledních letech stěžejním odběratelem. Produkce automobilů se loni zvýšila téměř o 20 procent a podle ekonomů se tak z Česka postupně stává automobilová velmoc. Z mladoboleslavské továrny loni vyjelo zhruba půl milionu automobilů Škoda, kolínská TPCA od svého rozjezdu zatím vyrobila víc než 100.000 vozů.

Svaz sléváren České republiky sdružuje slévárny, modelárny, projekční a výzkumné organizace, a učňovské, střední a vysoké školy z oboru. Jeho členem je asi 70 sléváren z celého Česka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK