HN: Češi platí stamiliony za přípravky na hubnutí

17.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Češi nechali loni rekordně vydělat firmám, které prodávají přípravky na hubnutí. Tuzemští zákazníci za ně v roce 2005 utratili více než tři čtvrtě miliardy korun, píšou dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na údaje výrobců a distributorů.

Letos zájem Čechů, kteří jsou podle statistik druhý nejobéznější národ v Evropě, o přípravky k redukci váhy neutuchá. Nárůst zájmu obézních lidí si podle HN pochvalují všechny firmy. "Letos máme zhruba patnáctiprocentní nárůst prodeje těchto prostředků, o hubnutí je stále větší zájem," citují například šéfa firmy MedPharma Jana Kejdu.

Podle prodejců se na rostoucím zájmu podepsala masivní reklama. Za tu firmy vyrábějící potravinové doplňky k hubnutí utratily jen v prvních třech měsících letošního roku téměř 200 milionů korun, což je podle údajů společnosti ARBO Media zhruba dvakrát více než na začátku loňského roku.

Paradoxem podle HN zůstává, že zatímco za léky a prostředky na hubnutí Češi neváhají vydat stovky milionů, na zelenině a zdravé výživě šetří. Stále častěji totiž nakupují v diskontech, kde při nákupu potravin upřednostňují nízkou cenu před kvalitou, poznamenává deník.

Tržby rostou zejména prodejcům volně dostupných prostředků, ale i přímým prodejcům a výrobcům léků na předpis. "Jenom za léky na hubnutí na předpis vydali vloni Češi 250 milionů korun," řekl HN Jiří Havránek ze společnosti Zentiva, která na trh dodává lék na hubnutí Lindaxa. Přípravek je v prodeji od začátku roku a za tu dobu za něj pacienti utratili zhruba 11 milionů korun. Jedno balení vyjde na 650 korun.

Přestože Češi do prostředků na hubnutí investují stále více peněz, ve srovnání se západoevropskými a světovými trhy v tomto ohledu stále zaostávají. Například ve Spojených státech, kde v současnosti nadváhou trpí dvě třetiny obyvatelstva, se prostředky na hubnutí staly téměř běžnou součástí života, píšou dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK