Experti eStatu mají recept, jak ušetřit a zefektivnit vládu

17.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - S návodem, jak ušetřit podnikatelům až 140 miliard korun a zefektivnit činnost státního aparátu, přišli experti z projektu Efektivní stát (www.eStat.cz). Klíčem k úspoře financí by měl být takzvaný Tošovského zákon, který zakazuje vytváření nadměrné byrokratické zátěže a stanoví jasná pravidla pro přijímání zákonů a novel. Soubor uvedených doporučení obsahuje kniha s názvem Nová vláda - nové vládnutí, kterou dnes experti představili na semináři. Je v ní mimo jiné i návrh změny fungování úřadu vlády. Projekt Efektivní stát je úzce propojen s občanskými demokraty.

Efektivní stát již loni představil návrh elektronického úřadování a návrhy na snížení počtu ministerstev ze současných 15 na devět. Celkem vypracovali experti jedenáct projektů. Nyní přišli s myšlenkou, jak podnikatelům ušetřit až 140 miliard korun. Tvrdí, že celkovou byrokratickou zátěž ukládanou podnikatelům státem lze vyčíslit ročně na 197 miliard korun.

"Aplikací některých projektů lze dosáhnout úspory ve výši 70 procent celkové částky," tvrdí mediální koordinátor projektu Ivo Brokeš. Uvedený Tošovského zákon, pojmenovaný po zesnulém členu pracovního týmu Efektivní stát, podle nich počítá například s tím, že každý zákon, ale i pozměňovací návrh k zákonu, bude muset být projednán ve veřejném připomínkovém řízení. Vláda by pak měla každé dva roky předkládat analýzu stavu legislativy v jednotlivých agendách.

Nová kniha také dává návod, jak zefektivnit práci úřadu vlády. V receptech pro nového premiéra se například uvádí, že předsedovi vlády by měly být přímo podřízeny malé týmy, které se budou věnovat evropské agendě s vazbou na NATO, problematice bezpečnostních složek, odstranění administrativní zátěže a podpoře vědy a výzkumu.

Nová vláda by pak podle knihy měla přijít s novým stylem vládnutí, který bude založen na osobní odpovědnosti. Vedoucí projektu Edvard Kožušník k tomu již dříve uvedl, že "budoucí premiér by měl přijít s jasnými osobními prioritami, které se musí promítnout do řízení samotného úřadu vlády". Efektivní stát počítá s tím, že vláda by měla mít pět místopředsedů s působností pro ekonomiku, důchodový a sociální systém, pro lidská práva a národnostní menšiny, pro legislativu a pro obranu a bezpečnost.

Kniha ale nehledí jen do budoucnosti. Její autoři v ní například uvádějí přehled splněných a nesplněných slibů českých vlád v oblasti řízení státu a veřejné správy. Současný premiér Jiří Paroubek podle přehledu splnil jen čtyři sliby ze 14. Jeho předchůdce Stanislav Gross dokonce údajně jen dva sliby ze 13. Úspěšnější byl v plnění slibů Vladimír Špidla. Podařilo se mu zrealizovat sedm ze svých 15 záměrů. Miloš Zeman splnil deset z šestnácti slibů. První vláda Václava Klause pak splnila pět z osmi slibů, druhá vláda čtyři ze šesti.

Záměrem projektu Efektivní stát je získat koncept, na němž se mohou po odborné stránce shodnout politická i hospodářská reprezentace. Experti si kladou za cíl připravit podrobný program postupu budoucí středopravé vlády, která za jednu ze svých priorit bude mít zásadní reformu neefektivních a byrokratických struktur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK