Americké akcie klesly nejvíce za tři roky

18.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. května (ČTK) - Americké akcie ve středu prudce oslabily a jejich pokles byl nejvyšší za poslední tři roky. Investoři se domnívají, že americká centrální banka (Fed) bude muset kvůli vysoké inflaci dále pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, což není pro akciové trhy dobrá zpráva. Středeční pokles snížil hodnotu 30 společností na trhu o 64 miliard dolarů.

Index Dow Jones ve středu klesl o 214,28 bodu, tedy 1,88 procenta, a uzavřel na 11.205,61 bodu. Bodový pokles byl nejvyšší od března 2003. Širší index Standard & Poor's ztratil 1,68 procenta a skončil na 1270,32 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 1,5 procenta na 2195,80 bodu. Od počátku letošního roku již Nasdaq ztratil 0,4 procenta a nyní zažívá nejdelší vlnu poklesů za více než pět let.

Propad postihl hlavně banky, průmyslové konglomeráty a další společnosti citlivé na vývoj úrokových sazeb. Index bankovních titulů oslabil o 1,8 procenta. Vyšší úrokové sazby zpomalují růst ekonomiky a zvyšují náklady na úvěry, což se negativně promítá do zisků společností. Zároveň vedou k růstu dolaru, protože zvyšují jeho výnosnost vůči ostatním měnám. To však zase způsobuje problémy vývozcům.

Za poklesem trhu stála zpráva o zrychlení tempa růstu inflace v dubnu. Ta podpořila spekulace, že Fed bude zvyšovat sazby déle, než se původně čekalo.

Dolar se ve středu vydal vzhůru. Americkou měnu podpořilo prohlášení francouzského ministra financí Thierry Bretona, který prohlásil, že je třeba udělat cokoliv, co by zastavilo příliš velký růst eura vůči dolaru. Breton sice uvedl, že eurozóna je schopná se vyrovnat se silnějším eurem, naznačil však, že další růst eura není vítán.

V závěru obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,8 procenta na 1,2756 USD. Vůči jenu dolar stoupl o jedno procento na 110,91 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK