LN: Někteří lidé stále čekají na vrácení daní

19.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Zatímco většina Čechů se už dočkala peněz vrácených z daní, přes 150 tisíc lidí podle Lidových stále na své přeplatky čeká. A to i přesto, že termín na vrácení byl stanoven na začátek května, píšou. Většina daňových poplatků si však podle ministerstva financí za problém může sama.

Na vrácení peněz z daní čeká zhruba osm procent daňových subjektů. "Nemohlo jim být vyhověno, neboť příslušný úřad shledal nedostatky v daňových přiznáních. Lhůta pro vrácení tak byla prodloužena na nezbytně dlouhou dobu," cituje deník mluvčí ministerstva financí Petru Krainovou.

To Lidovým novinám potvrdily i samotné finanční úřady. "U bezproblémových přiznání jsme v dubnu vrátili poplatníkům na daních 144 milionů korun. Pak ale existuje několik desítek přiznání, kde něco chybělo, a nepodařilo se hned spojit s poplatníkem, takže se to stále řeší a zatím peníze vráceny nebyly," řekl LN například ředitel finančního úřadu v Hradci Králové Jan Vorlíček.

Podle nejnovějších údajů MF bylo za loňský rok celkem podáno 1,95 milionu daňových přiznání, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o téměř třetinu. Krainová už dříve potvrdila, že za nárůstem stojí především možnost společného zdanění manželů. Párům, které vychovávají dítě a mají rozdílné příjmy, se takový způsob zdanění vyplatí, připomíná deník.

"Asi 350 tisícům manželských párů byly do současné doby vráceny přeplatky na dani z příjmů fyzických osob ve výši čtyři miliardy korun, a to právě z důvodu uplatnění společného zdanění," řekla LN Krainová. Celková výše přeplatku je přitom o něco vyšší, než ministerstvo předpokládalo. Původně náměstkyně MF Dana Trezziová, která má daňovou oblast na starost, hovořila o dvou až třech miliardách.

Podle ministerstva financí vrátí stát lidem na přeplatcích z daní celkem více než 10 miliard korun, píšou Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK