Akcie pražské burzy ve 20. týdnu propadly o rekordních 5,5 pct

19.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Akciový trh pražské burzy ve 20. týdnu postihl největší propad v letošním roce. Kvůli předchozím nepřesvědčivým výkonům se navíc svezl letos do ztráty. Index PX sestoupil o 5,47 procenta na 1430,7 bodu, vyplynulo z výsledků.

Na prodejní náladě se podle makléřů rozhodujíc měrou projevil propad akciových a komoditních zahraničních trhů. "Domnívám se, že některé domácí tituly se již dostaly na zajímavé úrovně, ale chybí impulz a chuť nakupovat. Obrat ale může přinést jen zastavení prudkého propadu zahraničních burz," mínil Roman Skalický z Afin Brokers.

Tuzemský trh podle Jana Procházky z firmy Cyrrus přišel o punc bezpečného přístavu z minulých let, kdy díky vstupu do EU a atraktivní skladbě emisí patřil k nejvýkonnějším na světě. "Musíme si zvyknout, že teď se mezinárodní výkyvy budou opět projevovat i u nás," poznamenal analytik.

Na ráně byly hlavně akcie realitní firmy Orco, které propadly o 10,8 procenta na 2565 korun. Přesto si udržely postavení nejvýkonnější emise elitního trhu SPAD s letošním ziskem takřka 30 procent. Tabákový producent Philip Morris odepsal 8,1 procenta na 11.691 korun a cenné papíry mediální skupiny CME ztratily 7,6 procenta na 1393 korun.

Akcie elektrárenské firmy ČEZ přišly o 3,3 procenta na 756,9 koruny. ČEZ potěšil investory nečekaně zlepšeným hospodařením v prvním čtvrtletí, zejména více než desetimiliardovým čistým ziskem. Negativně zase zapůsobila zpráva o tom, že ČEZ pozastavuje plány obchodování akcií i v Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK