ERÚ: Ceny zemního plynu se ve 3. čtvrtletí nebudou měnit

25.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Ceny zemního plynu se ve 3. čtvrtletí měnit nebudou. Pro červenec až září zůstávají v nynější výši pro všechny konečné odběratele. Oznámil to Energetický regulační úřad, který ke změně cen neshledal žádné důvody. Úřad naposledy zvýšil ceny plynu k 1. dubnu, a to v průměru o 1,9 procenta.

Rozhodnutí energetického úřadu vychází z rozboru podkladů předložených společností RWE Transgas, vývoje cen plynu od začátku roku a z analýz odhadu cen topných olejů pro letošní rok.

ERÚ vždy zveřejňuje maximální možné zvýšení cen, distribuční společnosti však tarify obvykle určují na stanoveném stropu. Cenové úpravy může provádět úřad jednou za tři měsíce.

Úřad od letošního ledna opět reguluje ceny plynu všem zákazníkům. Od loňského ledna fungoval volný trh pro několik desítek podniků a od roku 2006 měl začít pro všechny další s výjimkou domácností. Hlavní dodavatel plynu RWE Transgas však podle ERÚ po otevření trhu neoprávněně zvyšoval ceny. RWE tvrzení úřadu popřel.

Společnost RWE Transgas, která ovládá šest regionálních distribučních firem, je hlavním dovozcem plynu do ČR. Podle údajů skupiny měl RWE loni v České republice zhruba 83procentní podíl na trhu s plynem. Čistý zisk loni firmě klesl o třetinu na 5,17 miliardy korun, tržby naopak vzrostly o pětinu na 69,6 miliardy. Propad výdělku zdůvodnil podnik hlavně stanovením cen zemního plynu regulačním úřadem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK