Hospodářská komora chce dát zákoník práce k Ústavnímu soudu

25.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 25. května (ČTK) - Hospodářská komora ČR chce napadnout nový zákoník práce u Ústavního soudu. Uvedl to dnes na sněmu komory její prezident Jaromír Drábek. Organizaci podnikatelů se nelíbí ani povinnost zaměstnavatelů platit první dva týdny zaměstnancům nemocenskou.

Hospodářská komora je připravena podat návrh Ústavnímu soudu na přešetření pasáží, které podle ní i Legislativní rada vlády označila za protiústavní. "Ačkoli jsme v návrhu dosáhli některých dílčích změn jako například zachování rozsahu přesčasových hodin či zavedení kont pracovní doby, musím trvat na tom, že přijatý zákoník práce je špatný a díky některým ustanovením také protiústavní," uvedl Drábek.

Ten označil za nepřijatelnou také povinnost zaměstnavatelů platit první dva týdny pracovní neschopnosti nemocenskou svým zaměstnancům. V této změně vidí přenášení povinností státu, který nedokáže pobírání nemocenské kontrolovat, na podnikatele. Přitom jim však nedává nástroje, jak by měli kontrolu provést, a porušení domácího léčení nemůže být důvodem pro rozvázání pracovního poměru.

"Sněm hospodářské komory potvrdil, že prioritní otázkou je pro nás v tuto chvíli podnikatelské prostředí, to znamená srozumitelnost právního prostředí, vymahatelnost práva a administrativní zátěž podnikatelské sféry. V druhé řadě jsou to finanční zátěže, které vyplývají z daňových zákonů a ze sociálního a zdravotního zabezpečení," řekl Drábek.

Prezident komory chce po volbách vyjednávat o podmínkách pro podnikatele se všemi politickými stranami. Jedním z klíčových témat pro ni bude podoba důchodové reformy. Příklon podnikatelů k některému politickému subjektu nechtěl naznačit. "Všechny strany se zaštiťují podporou podnikání. Nejde ani tak o to, co mají napsáno v programu, ale spíše o to, co se skutečně a v jaké podobě podaří prosadit," dodal Drábek, který v nastávajících volbách kandiduje jako nestraník za KDU-ČSL v Libereckém kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK