Koruna opět mírně zpevnila na 28,17 Kč/EUR

25.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Kurz české měny dnes kolísal, odpoledne však koruna posilovala a k euru se obchodovala za 28,17 Kč/EUR. Zpevnila i vůči dolaru na odpoledních 22,01 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Koruna dnes po poledni dokonce na několik okamžiků prolomila hranici 28,14 Kč/EUR a byla tak necelé čtyři haléře od svého historického maxima," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle Pikory koruně pomáhají výborné makroekonomické výsledky. "Řada investorů se nyní na rozbouřených devizových trzích snaží nakupovat měny těch zemí, které mají přebytek obchodní bilance jako je tomu v ČR," doplnil Pikora. Česká koruna se tím začíná odlišovat od ostatních měn z rozvíjejících se trhů. "Pokud by tento trend pokračoval, je možné, že se jednou zbavíme této nepříliš lichotivé nálepky," domnívá se Pikora.

Výsledek dnešního jednání ČNB trh podle Pikory nijak nepřekvapil. "Trh postupně posouvá svá očekávání o růstu sazeb více do budoucna. Nicméně my se domníváme, že růst úrokových sazeb je záležitostí delšího horizontu a nikoli dvou či tří měsíců," upřesnil Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK