Čepro začalo s mícháním biopaliv do pohonných hmot

26.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Společnost Čepro začala s průmyslovým přidáváním biopaliv do pohonných hmot. Ještě letos do tohoto projektu investuje 300 milionů korun a nezbytným technickým zařízením chce vybavit většinu svých výdejních skladů. Prvním z nich se stala Včelná u Českých Budějovic, kde firma ve čtvrtek zprovoznila pilotní zařízení. Píšou to Hospodářské noviny.

"Investičně je to tak náročné, že nás budou následovat nejspíš jen rafinerie," soudí ředitel Čepra Pavel Švarc. Švarc předpokládá, že pokud příští týden vláda schválí podporu výrobcům biopaliv, cena pohonných hmot s příměsí bude stejná jako u čistě ropných produktů.

Další variantou podpory je vratka spotřební daně koncovým prodejcům i možnost, že by stát celý systém nedotoval vůbec. Vratka spotřební daně se ale nelíbí Evropské komisi a plošné přimíchávání bez podpor by znamenalo zdražení zdražení benzinů.

Podle předběžných odhadů bude příští rok třeba vyrobit k míchání s klasickým benzinem a naftou zhruba 630.000 hektolitrů biolihu a 90.000 tun řepkového metylesteru. V příštích letech spotřeba poroste. Ministerstvo zemědělství si od toho slibuje odbyt pro zemědělce a příležitost pro zpracovatele.

Zvýšením prodejů pohonných hmot s příměsí biopaliv chtějí země EU snížit závislost na ropě. Motorová paliva v 25 zemích unie jsou na ní závislé z 98 procent. EU proto plánuje, že po roce 2030 by se tento podíl snížil až o necelou třetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK