Americké akcie zpevnily, pomohly výsledky firem a IPO MasterCard

26.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek zvyšovaly a na průběh obchodování mělo příznivý vliv oznámení několika velkých fúzí. Zapůsobily také dobré výsledky hospodaření a úspěšný start primární emise (IPO) akcií MasterCard. Na devizovém trhu klesal dolarů, na který negativně působila statistika.

Dow Jonesův index zpevnil o 93,89 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,84 procenta na hodnotě 11.211,05 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 1,14 procenta na 1272,88 bodu, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite si za celý den připsal zisk 1,34 procenta a obchodování uzavřel na 2198,24 bodu.

Technologické tituly podpořila zpráva o vytvoření marketingové aliance mezi společnostmi eBay a Yahoo!, která vedla k růstu akcií eBay o více než 12 procent. Společnost Prudential Equity Group zvýšila nákupní doporučení k emisi eBay a zájem investorů tak začal gradovat.

Ještě před otevřením trhu oznámila banka Regions Financial, že za zhruba deset miliard dolarů převezme svého konkurenta AmSouth Bancorp, čímž vznikne desátá největší banka v USA se silnou pozicí v jižanských státech, včetně Floridy a Texasu.

Velmi příznivou zprávou bylo IPO MasterCardu. Management v obavách z nepříznivého vývoje a negativní nálady na trhu ve středu snížil zahajovací cenu nových akcií na 39 dolarů, zájem o MasterCard byl ale obrovský. Kurz za celý den vzrostl o 18 procent a dostal se tak na 46 dolarů. To je zvlášť příznivá zpráva po nevydařeném úpisu akcií společnosti Vonage, jejichž kurz ve středu spadl o více než 12 procent.

Zvyšovaly se také kurzy akcií ropných společností, protože cena ropy se vrátila nad 70 dolarů za barel. O příznivou náladu se ale postarala i zpráva o růstu hrubého domácího produktu v USA za první čtvrtletí. Revize dat ukázala, že růst činil 5,3 procenta ročně, zatímco první rychlý odhad počítal s růstem o 4,8 procenta. Analytici nicméně čekali revizi až na 5,7 procenta a slabší výsledek je pro ně tedy známkou mírného zpomalení tempa růstu. To znamená, že centrální banka by mohla ve zhruba dvouleté sérii zvyšování úroků udělat pauzu.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, a to právě kvůli předpokladu, že v USA zatím není nutné pokračovat ve zpřísňování měnové politiky. Část analytiků se ale domnívá, že úroky v USA se v červnu opět zvýší a základní sazba se tak dostane na 5,25 procenta. Vede je k tomu jednak skutečnost, že data o vývoji HDP jsou zpožděným indikátorem, jednak to, že růst v prvním čtvrtletí byl skoro třikrát vyšší než koncem loňského roku.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2788 USD a mírně tak zpevnil z předchozích 1,2776 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem klesl na 111,78 z předchozích 112,62 JPY, a podobně euro k jenu oslabilo na 142,99 z předchozího kurzu 143,90 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK