ERÚ udělil plynárenským firmám RWE pokutu 14,7 mil. Kč

26.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Energetický regulační úřad dnes udělil čtyřem plynárenským společnostem ze skupiny RWE Transgas pokutu 14,7 milionu korun. Firmy podle úřadu porušily v roce 2005 cenový zákon. Sdělil to místopředseda regulačního úřadu Blahoslav Němeček. Podle něj jde o firmy RWE Transgas, Severomoravská plynárenská, Východočeská plynárenská a Středočeská plynárenská.

Firmy podle Němečka u některých zákazníků nedodržely marži stanovenou úřadem. "Po loňském zahájení liberalizace trhu s plynem disponovalo asi 40 největších odběratelů právem volby dodavatele. Jejich očekávání spojená s poklesem ceny plynu ale zůstala nenaplněna a většina z nich nebyla ochotna akceptovat cenové nabídky stávajících dodavatelů," informoval Němeček.

Zástupci RWE Transgas s pokutou nesouhlasí. "Vzhledem k tomu, že se jedná o prvoinstanční rozhodnutí, zvážíme a připravíme svůj další postup. Nikdo ze skupiny nezneužil postavení na trhu ani se nezákonně neobohatil," řekl předseda představenstva RWE Transgas Ulrich Jobs.

Podle něj se nepotvrdila nereálná očekávání některých velkých zákazníků, která souvisela s vývojem cen. "Strmý nárůst světových cen ropných derivátů v loňském roce je zaskočil nepřipravené na proces otevírání trhu," dodal Jobs. Firmě se loni kvůli prudkému růstu cen snížil zisk zhruba o třetinu.

Údajně poškození odběratelé se mohou u dodavatelů domáhat, aby jim vrátili částku, která byla zaplacena nad stanovený limit marže.

Chování členů tuzemské skupiny RWE zkoumá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK