Americké akcie zakončily týden růstem

28.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. května (ČTK) - Americké akciové trhy zakončily obchodování tohoto týdne růstem a v celém týdnu se jim podařilo zastavit propad předchozích dvou týdnů. Trh se po nedávných výkyvech stabilizoval a investory povzbudilo, že nové zprávy z ekonomiky neposílily obavy ze zvyšování úrokových sazeb. Dobře si vedl také dolar, který za týden zaznamenal první přírůstek k euru za poslední tři měsíce.

Dow Jonesův index v pátek stoupl o 0,6 procenta na 11.278,61 bodu a technologický trh Nasdaq posílil o 0,55 procenta na 2210,37 bodu. Za celý týden Dow Jones vzrostl o 1,2 procenta a Nasdaq získal 0,75 procenta.

Zprávy z konce týdne obavy z inflace a z dalšího růstu úroků nezvýšily. Zpráva o dubnovém vývoji cenového indexu osobní spotřeby byla v souladu s očekáváním a podobně dopadl i index spotřebitelské důvěry. "Neobjevila se žádná ekonomická data, která by někoho šokovala," řekl agentuře Reuters Kevin Kruszenski z firmy KeyBanc Capital Markets.

Investoři se tak mohli zaměřit na příznivé firemní zprávy. Na konci týdne trh táhly vzhůru zejména akcie bankovních ústavů pod vlivem zlepšených investičních doporučení předních investičních bank.

Dolar na konci týdne získal proti euru i jenu díky úpravám pozic před prodlouženým víkendem v USA a Británii. Po zprávě o inflaci sice nejprve klesl, později však začal v rychle slábnoucím obchodování růst.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru posílil na 1,2726 USD ze čtvrtečního závěru 1,2788 USD a z úrovně 1,2775 před týdnem. K jenu stoupl na 112,68 JPY z předchozích 111,78 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK