Paroubek slibuje růst HDP v roce 2010 o šest pct; Topolánek o sedm

28.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. května (ČTK) - Česká ekonomika může v příštích čtyřech letech růst o pět až šest procent ročně, vyhraje-li volby ČSSD, uvedl dnes předseda této strany Jiří Paroubek v diskusním pořadu České televize. Předseda opoziční ODS Mirek Topolánek odhaduje růst hospodářství v roce 2010 na sedm procent, zvítězí-li ve volbách jeho strana.

"Seriózně je možné hovořit v tuhle chvíli o pěti šesti procentech, tak je postavená strategie hospodářského růstu téhle země," uvedl Paroubek. Letošní výsledek bude podle něj zřejmě lepší, protože jsou pro to dobré podmínky a například průmyslová výroba v prvním čtvrtletí stoupla o 15 procent. Letošní růst ekonomiky odhaduje na sedm až 7,5 procenta. Loni české hospodářství podle statistiky stouplo o šest procent.

Podle Topolánka je ale HDP jen číslo a občané měří blahobyt tím, co mají v peněžence. Nynější vysoký růst ekonomiky však podle něj na svých příjmech nevidí. "Loni jim mzdy stouply nejméně za poslední období, a letos to nebude jinak," uvedl předseda ODS. Za vlády sociální demokracie celkově stouply reálné mzdy o 33 procent a poslední pokles byl v roce 1997, reagoval Paroubek.

Oba hlavní soupeři na předvolebním poli slibují také snižování nezaměstnanosti, která se nyní pohybuje kolem 8,5 procenta. ČSSD hovoří o poklesu počtu nezaměstnaných na šest procent do roku 2010. ODS slibuje redukci na polovinu proti současnému stavu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK