MfD: ČSSD najednou nechce povinné účtenky ani pokladny

29.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Politici dávají před volbami ruce pryč od posledních ožehavých témat, které sužovaly hlavně podnikatele. Z průzkumu dnešní Mladé fronty Dnes mezi ekonomickými lídry pěti největších stran vyplývá, že nebudou trvat na omezení prodejní doby, ale možná ani na registračních pokladnách a s nimi spojených účtenkách.

Premiér Jiří Paroubek deníku za sociální demokracii sdělil, že je nutno ještě zvážit, zdali bude opravdu potřeba registrační pokladny zavést. "Jsem pro posunutí termínu jejich uplatnění k 1. lednu 2008," uvedl. Zatím platí, že registrační pokladny musí podnikatelé začít používat od ledna příštího roku. Z informací ČTK vyplývá, že obchodníci a restauratéři se zatím příliš do přihlašování pokladen nehrnou.

Paroubkovo vyjádření tak podle deníku dává za pravdu těm, kteří s pořízením pokladen vyčkávali. ODS prohlásila, že pokud bude ve vládě, registrační pokladny zruší. V tom má podporu lidovců i zelených.

Z odpovědní politiků rovněž vyplývá, že omezení prodejní doby dnes podporují jen komunisté a zelení. Paroubek uvedl, že je proti. Byli to ale právě sociální demokraté a komunisté, kteří tento zákon před rokem a půl navrhli, připomíná MfD. Návrh se týkal obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních.

Od pravděpodobně nové strany v parlamentu, zelených, se bude odvíjet moc i tržby energetické skupiny ČEZ a důlních firem. Zelení prosazují zákaz výstavby nových jaderných elektráren a od roku 2010 chtějí zakázat topení uhlím. Čím silnější budou, tím hůře pro energetiky a doly, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK