Celková důvěra v ekonomiku byla v květnu nejvyšší od ledna 1998

29.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Celková důvěra v ekonomiku se v květnu zvýšila proti předchozímu měsíci i meziročně. Proti dubnu vzrostla o 1,6 bodu a v meziročním srovnání byla vyšší o 4,2 bodu, což byla nejvyšší hodnota od ledna 1998. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Indikátor spotřebitelské důvěry se celkově zvýšil o 2,4 bodu, a byl tak rovněž nejvyšší od ledna 1998.

Ze statistického šetření mezi spotřebiteli v květnu vyplynulo, že domácnosti očekávají zlepšení nejen celkové ekonomické situace, ale i ve svých financích. Oproti minulému měsíci se o 2,3 bodu snížil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se zvýšil o 3,8 bodů.

V průmyslu se kladné hodnocení zvýšilo meziročně o 4,4 bodu u podniků ve službách a o 1,5 bodu ve stavebnictví. Souhrnný indikátor důvěry se v odvětví obchodu snížil o 0,7 bodu ve srovnání s květnem 2005.

Ze šetření o investiční činnosti vyplývá, že v roce 2006 by měly investice ve zpracovatelském průmyslu dosáhnout vyšší úrovně než v loňském roce, a to zhruba o pět procent. Půjde jak o náhradu původních zařízení nebo provozů, tak o rozšíření výrobních kapacit, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK