Japonské akcie klesly, protože investoři zpeněžovali jejich zisky

29.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. května (ČTK) - Japonské akcie dnes klesly o třetinu procenta, protože investoři inkasovali jejich předchozí zisky. Ranní zájem o akcie vyvolal slabší kurz jenu, který je vzpruhou pro japonské exportéry, protože jim zvyšuje příjmy z vývozu. Index Nikkei díky tomu během dne opět překonal 16.000 bodů, kde byl naposledy minulé pondělí.

V závěru dne se index snížil o 0,34 procenta na 15.915,68 bodu, když o 55,08 bodu přišel. Podle obchodníků prodávali akcie zejména zahraniční investoři, aby zpeněžili páteční růst japonského akciového trhu. V pátek se Nikkei zvýšil o 1,77 procenta.

Pokles postihl maloobchodní společnosti, například Mitsukoshi, což dnešní zisk indexu Nikkei snížilo. Akcie maloobchodů šly dolů po zprávě o meziročním dubnovém poklesu japonského maloobchodního obratu.

Ocelárny včetně Nippon Steel rostly poté, co evropský koncern Arcelor na konci minulého týdne oznámil, že koupí ruskou společnost Severstal. Mezi investory vzrostly naděje, že konsolidace v odvětví posílí schopnost ocelářských firem ovlivňovat ceny.

Dolar ale nakonec vůči jenu klesl, protože převládl jeho prodej japonskými exportéry. Aktivita obchodování dnes byla na devizovém trhu slabší, protože se kvůli svátkům neotevřou finanční trhy v Británii a ve Spojených státech.

Dolar oslabil na 112,30 JPY z pátečního newyorského závěru 112,70 JPY. Kurz eura se pohnul jen mírně vůči dolaru a uzavřel den na 1,2745 USD a oslabil na 143,15 JPY ze 143,55 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK