MZe: O způsobu zavedení biopaliv bude jednat vláda až po volbách

29.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - O způsobu zavedení biopaliv na domácím trhu pohonných hmot bude jednat vláda až po volbách. Řekl to Hugo Roldán z odboru komunikace ministerstva zemědělství. Stát chce, aby se biosložka plošně přidávala do benzinů od roku 2007. Musí ale rozhodnout, zda a jakým způsobem biopaliva podpoří. Ve hře jsou přímé dotace jejich výrobcům, plošné přimíchávání bez podpor nebo podpora vratkou spotřební daně. Navržený systém této daňové úlevy se ale nelíbí Evropské komisi. Kauza biopaliv se nyní stala i předmětem ostrého politického sporu v ČR.

Vláda se biopalivy zabývala v první půli dubna a uložila tehdy ministru zemědělství Janu Mládkovi nechat zpracovat analýzy všech tří variant a zejména jejich dopady na státní rozpočet. Konečný návrh měl Mládek předložit do konce května. "MZe zašle příslušný materiál na Úřad vlády tuto středu, tedy ve stanoveném termínu. Legislativní rada vlády pak materiál zařadí na jednání kabinetu, které ale proběhne až po volbách," řekl Roldán.

Analytici, které ČTK již dříve oslovila, v převládající míře usoudili, že přimíchávání biopaliv do pohonných hmot by se mělo v Česku zavést spíš bez zvláštní státní podpory. "Správné řešení je bez státních zásahů," uvedl analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko. Dotace producentům i úlevy na spotřební dani podle něj znamenají zvýšené náklady státního rozpočtu a především další prohlubování korupčního prostředí.

Podle původního návrhu měl stát biopaliva podpořit daňovou úlevou spotřební daně na litr biolihu přimíchaného do benzinu a litr metylesteru řepkového oleje (MEŘO) přidaného do nafty. Náklady státního rozpočtu by tak činily příští rok asi 4,3 miliardy korun.

MZe dříve uvedlo, že biopaliva zavedená s touto podporou by nezdražila pohonné hmoty. Bylo by ale třeba zohlednit výhrady Evropské komise, která považuje některé podmínky systému za diskriminační.

EK dává přednost stanovení povinného přimíchávání biopaliv do pohonných hmot bez podpor. Jako další variantu navrhuje přímo podporovat výrobce biopaliv dotacemi. První varianta navržená komisí by podle dřívějších údajů ministerstva zdražila benzin asi o 19 až 25 haléřů na litr a naftu zhruba o 50 až 60 haléřů na litr. Resort ji navíc označil za diskriminační k tuzemským výrobcům biopaliv i pohonných hmot, neboť okolní země biopaliva podporují. Předností je naopak to, že by nebyl zatížen státní rozpočet.

Přímá podpora výrobců biopaliv by stát vyšla podle dřívějších odhadů v roce 2007 asi na 3,6 miliardy korun ročně a vyplacené dotace by se musely kontrolovat. Nedošlo by ale ke zdražení pohonných hmot.

O zavedení biolihu v ČR se mluví již deset let, zatím na trhu stále není. Bionafta, jako směs motorové nafty a MEŘO, byla na trhu již v roce 1992. V letech 2000 až 2001 měla dokonce desetiprocentní podíl na prodejích motorové nafty. Roční přerušení státní podpory po vstupu do EU ale vedlo k tomu, že bionafta z pump v Česku většinou zmizela a drtivá většina metylesteru jde na vývoz.

Sněmovní výbor pro obranu a bezpečnost dnes projednával aféru související s vyšetřováním korupční kauzy biolíh kolem bývalých členů ČSSD. Před poslance předstoupil ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Ten již minulý týden prohlásil, že vyšetřování kauzy biolíh, spjaté s vraždou podnikatele Františka Mrázka, je politicky ovlivňováno. Údajně viní z ovlivňování vyšetřování zejména exšéfa úřadu vlády Pavla Přibyla a poslancům předložil policejní dokumenty, jež obsahují vyhodnocení odposlechů jeho telefonních hovorů a sms zpráv za poslední měsíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK