Mittal Steel Ostrava loni zaznamenala nižší zisk, čtyři mld. Kč

31.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 31. května (ČTK) - Největší domácí ocelářské firmě Mittal Steel Ostrava (bývalé Nové huti) se v uplynulém roce snížil zisk po zdanění na 4,6 miliardy z předloňských 8,4 miliardy korun. Celkové výnosy byly 57,057 miliardy proti 82 miliardám korun o rok dříve. Výsledky ale nejsou meziročně plně srovnatelné, neboť předloňské údaje jsou za čtrnáctiměsíční účetní období, řekla dnes ČTK mluvčí firmy Jana Dronská.

"Podařilo se nám dosáhnout takového zisku i přesto, že situace na trhu hutních výrobků nebyla příznivá, především ve druhém čtvrtletí roku 2005, kdy v komoditách dlouhých, plochých, strojírenských výrobků a trubek došlo k poklesu cen a poptávky. Tato situace trvala až do konce září, pak došlo ke stabilizaci a zlepšení zakázkové situace," uvedl k výsledkům generální ředitel Mittal Steel Ostrava Gregor Münstermann.

Celková aktiva se v účetním roce 2005 zvýšila na 51,878 miliardy z 42,925 miliardy korun z předchozího účetního období. Objem loňských tržeb zatím firma nezveřejnila. Předloni podnik za prodej vlastních výrobků a služeb utržil 61,5 miliardy korun.

Ekonom Tomáš Navrátil ze společnosti CN Finance soudí, že propadu výnosů v Mittal Steel Ostrava odpovídá i propad zisku. "Ale toto číslo nemá vypovídací schopnost, protože společnost už není obchodovaná na burze a nejsou tam kontrolní mechanismy," řekl ČTK. Podle něj nebude cílem vlastníka vykazovat vysoké zisky do té doby, dokud neovládne celých sto procent společnosti.

Ostravská firma se zhruba 8900 zaměstnanci je součástí skupiny Mittal Steel, kterou ovládá indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal. Rozhodující vliv v ostravské huti má od ledna 2003, nyní má přes 70 procent akcií. Zhruba pětinový podíl ještě patří státu, malí akcionáři mají méně než pět procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK