ČNB: Rostoucí objem úvěrů může ohrozit nízkopříjmové domácnosti

31.05.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. května (ČTK) - K rostoucímu zadlužování Čechů u bank i jiných finančních institucí začínají přispívat ve větší míře i nízkopříjmové domácnosti. V případě horšího ekonomického vývoje to může ohrozit jejich finanční situaci. Vyplývá to ze zprávy o finanční stabilitě za rok 2005, kterou dnes zveřejnila Česká národní banka.

U některých domácností totiž splátky úvěrů omezují ostatní výdaje a schopnost vytvářet úspory. Navíc roste podíl sociálních příjmů a nezbytných výdajů domácností. Proto je možné podle zprávy očekávat i zvýšení citlivosti spotřeby domácností na vývoj úrokových sazeb. Rostoucí úrokové sazby by totiž zvyšovaly velikost splátek úvěrů.

"Rostoucí zadluženost domácností se začíná projevovat navzdory nízkým úrokovým sazbám ve zvyšování podílu úrokových výdajů domácností na jejich příjmu. Disponibilní příjmy domácností v posledních letech rostou relativně pomalu. Některé domácnosti se tak mohou dostat do potíží se splácením úvěrů," uvádí zpráva.

Podle členky bankovní rady ČNB Michaely Erbenové je skupinou, která se zadlužuje nejvíce, rodina s jedním dítětem a jednou ekonomicky aktivní osobou. "Je možné, že v řadě případů se projevuje u řady domácností přílišný optimismus ohledně budoucích příjmů," dodala.

Na druhou stranu dvě třetiny úvěrů domácností představují hypotéky. Podle ekonomů jde o rozumný trend, protože domácnosti tak investují do svého bydlení a nikoli do spotřeby. Pozitivní je podle zprávy i fakt, že objem úvěrů domácností nepřevyšuje jejich úspory.

Podle dnes zveřejněných údajů ČNB se ke konci dubna zvýšilo celkové zadlužení domácností u finančních institucí na 445,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK