Linet loni zvýšil tržby o 5,5 pct na rekordních 1,12 miliardy Kč

01.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. června (ČTK) - Společnost Linet, která patří mezi pět největších světových výrobců nemocničních lůžek, zvýšila v loňském obchodním roce končícím 31. března tržby meziročně o 5,5 procenta na rekordních 1,12 miliardy korun. Hrubý zisk stoupl na 278 milionů korun a předčil předchozí rok o 17 procent. Z celkového počtu 23.000 vyrobených nemocničních a pečovatelských lůžek směřovalo přes 80 procent do zahraničí. Novinářům to dnes řekl ředitel firmy Zbyněk Frolík.

"Na pozitivním vývoji se odrazil nejen úspěšný export, ale také velké zakázky v České republice," poznamenal finanční ředitel Ivan Husák. Prodej v tuzemsku vzrostl na 246 milionů korun, což je meziročně o 37 procent více. K největším zakázkám patřila dodávka lůžek a dalšího nábytku pro nový pavilon pražské nemocnice IKEM za 20 milionů korun, kompletní zařízení interiéru nově postavené nemocnice v Domažlicích za 40 milionů a vybavení domova důchodců ve Strakonicích za 12 milionů korun.

Rozhodující roli ale pro Linet hraje vývoz. Klíčovým teritoriem je Evropa, kam firma loni vyvezla téměř 70 procent produkce. Většinu lůžek, které vyrábí, tvoří sofistikovaná lůžka nabízející širokou škálu funkcí pro pacienta i ošetřující personál. "Tradiční jednoduchá mechanická lůžka jsou již na ústupu a činí pouze tři procenta z celkového obratu," řekl ředitel marketingu Linetu Tomáš Kolář.

"Lůžka nabízíme od 400 do 15.000 eur," řekl Kolář. V přepočtu tak jedno lůžko přijde na 11.000 až více než 400.000 korun. Firma je dodává nejen do nemocnic a domovů důchodců, ale je možné si je také pronajmout domů.

Novinářům dnes firma předvedla lůžko, které je možné elektronicky polohovat, vytvořit z něj křeslo či jednoduchou úpravou připravit stolek pro stravování. Pacient také prostřednictvím ovladače, které lůžko zvedne do potřebné výšky, zvládne sám vstát. Jde o výrobek představující vyšší standard. Firma ho prodává za 3200 až 3500 eur, tedy v přepočtu zhruba 90.600 až 99.000 korun.

Vedle Evropy firma vyváží výrobky také na Blízký východ. V muslimském světě se prosadila zejména v Saúdské Arábii, Egyptě, Jordánsku, Jemenu a Spojených arabských emirátech. Lůžka firma vyvezla také do Japonska, Austrálie, Jižní Ameriky a Jihoafrické republiky. Vstup chystá i na trh USA, první zkušební zakázky získala v Kanadě. V květnu založila dceřinou společnost v Číně. "Pokud naše pravidelné prodeje překročí hranici 400 lůžek měsíčně, zahájíme zde vlastní výrobu," dodal Frolík k čínskému trhu. Letos Linet chystá otevření dceřiné firmy v Itálii a během dvou let také ve Skandinávii.

Společnost Linet, ve které pracuje zhruba 360 lidí, vznikla v roce 1990 na zelené louce. Hlavní výrobní závod má v Želevčicích u Slaného a v rámci skupiny Linet vyrábí i v Německu, Bulharsku a Lotyšsku. V obchodním roce 2006/2007 počítá s růstem tržeb na 1,35 miliardy korun a s prodejem 33.000 lůžek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK