Ředitel Chemopetrolu Cingr na konci června skončí

01.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko)/Praha 1. června (ČTK) - Generální ředitel a místopředseda představenstva tuzemského výrobce petrochemických produktů Chemopetrol Petr Cingr končí v čele podniku. Na odchodu k 30. červnu se dohodl s vedením holdingu Unipetrol, který na něj údajně vyvíjel tlak. Sdělily to dva na sobě nezávislé zdroje, jež si nepřály zveřejnit své jméno. Informaci o Cingrově ukončení činnosti v managementu a statutárním orgánu firmy potvrdil mluvčí Unipetrolu Arne Kejdana.

"Představenstvo Chemopetrolu přijalo ve středu rezignaci Petra Cingra na obě funkce k poslednímu červnovému dni....Další jeho působení už bude nejspíš mimo skupinu Unipetrol," uvedl Kejdana.

Spekuluje se o snaze nového vlastníka Unipetrolu, polského chemického koncernu PKN Orlen, zbavit se manažerů spjatých s minulým vedením holdingu. Chemopetrol v čele se sedmatřicetiletým Cingrem přitom výrazně zvýšil zisk.

Chemopetrol byl loni nejvíce ziskovou firmou skupiny Unipetrol. Vykázal čistý zisk 2,62 miliardy Kč, což je nejlepší hospodářský výsledek v posledních deseti letech. V roce 2004 dosáhla firma čistého zisku 1,95 miliardy korun. Meziročně tak zisk zvýšila o 34 procent. Tržby vzrostly o sedm procent na 31,2 miliardy korun.

V prvním čtvrtletí letošního roku Chemopetrol dosáhl čistého zisku 894 milionů korun, proti stejnému období loni to je o 204 milionů korun méně. Tržby však vzrostly o 1,1 miliardy na 8,4 miliardy korun. Na výsledcích se pozitivně projevily trvající příznivé marže u polyetylénu, polypropylenu a etylénu, i když byly nižší než loni.

Koncern PKN Orlen zaplatil loni českému státu za 63procentní podíl Unipetrolu včetně pohledávek 14,7 miliardy korun. Skupinu Unipetrol tvoří kromě Chemopetrolu i Benzina, Paramo, Kaučuk, Spolana a Unipetrol Rafinérie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK