Japonské akcie v pátek prudce stouply

02.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. června (ČTK) - Japonský akciový trh v pátek při kolísavém obchodování nakonec prudce stoupl. Investoři se vrhli na nákupy akcií Sony a dalších předních firem díky přesvědčení, že nedávný trend poklesu již skončil. Na devizovém trhu vládl klid, protože se čekalo na odpolední zprávu o vývoji trhu práce ve Spojených státech.

Tokijský index Nikkei v závěru vyskočil o 1,84 procenta na 15.789,31 bodu. Za týden však zůstal ve ztrátě, když oslabil o 1,1 procenta. Přispěl k tomu především středeční propad o 2,5 procenta, nejhlubší jednodenní pokles za pět týdnů.

Burza během dne překonala dočasný pokles, který vyvolala zpráva o vyšetřování jednoho z fondů vedených obhájcem práv akcionářů Jošiakim Murakamim. Kromě předních průmyslových a technologických výrobců výrazně vzrostly akcie internetové skupiny Softbank, jejíž kurz po pětidenním poklesu stoupl o 3,2 procenta.

Dolar zůstal bez větších změn v čekání na zprávu o zaměstnanosti v USA. Ta by měla centrální bance pomoci rozhodnout, zda na konci tohoto měsíce opět zvýší úrokové sazby. Trh se zatím kloní k názoru, že Fed základní sazbu zvýší o další čtvrtinu bodu na 5,25 procenta.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru mírně klesl na 1,2809 USD ze čtvrtečního závěru 1,2790 USD. Vůči jenu zůstal dolar téměř beze změny na 112,70 JPY. Ve čtvrtek americká měna vystoupila až na 1,2720 USD a 113,40 JPY, z vrcholů ji však srazily údaje o ochlazení amerických továrních zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK