Nezaměstnanost v USA klesla na pětileté minimum

02.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. června (ČTK) - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech za květen klesla na pětileté minimum 4,6 procenta; v dubnu byla na 4,7 procenta. Uvedlo to americké ministerstvo práce. Tvorba nových pracovních příležitostí ale nebyla tak silná, jak ekonomové předpokládali.

Ekonomika vytvořila 75 tisíc nových míst, ale Wall Street jich očekával 175 tisíc. Tvorba nových míst byla nejslabší od října minulého roku, kdy ekonomickou aktivitu USA ztlumily hurikány. Přes pokles nezaměstnanosti udělala zpráva na ekonomy slabší celkový dojem, než se předpokládalo.

Průměrná hodinová mzda se zvýšila o jeden cent, tedy o 0,1 procenta, a délka pracovního týdne se vrátila pod 3,5leté maximum z dubna. Počet nových pracovních míst z předchozích dvou měsíců navíc ministerstvo revidovalo dolů o 37 tisíc.

Zpráva by mohla zmírnit obavy z inflace na Wall Street a mezi investory by mohly polevit sázky na to, že centrální banka Fed při dalším rozhodování zvýší hlavní úrokovou míru. Ekonomové předpokládali, že se hodinová mzda zvýšila o 0,3 procenta. Mírné zvýšení průměrné hodinové mzdy způsobilo, že se 12měsíční růst mezd zmírnil na 3,7 z dubnových 3,8 procenta.

Míra nezaměstnanosti je nyní v USA nejnižší od července 2001. Její pokles ekonomové nepředpokládali, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK