Rusnok: Patové výsledky voleb asi neumožní zásadní reformy

03.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. června (ČTK) - Výsledky parlamentních voleb, které podle posledních předběžných údajů mohou skončit patem, nebudou mít na českou ekonomiku příliš pozitivní dopad, řekl ČTK prezident Asociace penzijních fondů a ředitel penzijního fondu ING Jiří Rusnok. Případná koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených asi nebude mít dostatečnou sílu na provedení zásadních reforem, dodal.

"Lze čekat, že reformy v citlivých oblastech zdravotnictví či v důchodovém systému skončí maximálně velmi rozsáhlými kompromisy," uvedl. Bezprostřední dopad voleb na ekonomiku ale podle něj nebude nijak zásadní, protože země je na vlně úspěšného vývoje po vstupu do EU a přílivu zahraničních investic z minulých let. "Nový impulz však mohl přijít z reforem a uvolnění na trhu práce," podotkl.

Trojbarevná koalice ODS, lidovců a zelených by podle něj mohla mít šanci na některé změny na trhu práce a sociálního zabezpečení. Jistá naděje prý existuje i v možnosti reformy důchodů, protože se zmenšil vliv komunistů, kteří byli proti větším změnám. Mohl by také přijít větší důraz na zmenšení státního pilíře výplaty penzí a vyššího podílu soukromého spoření, poznamenal.

Po sečtení hlasů v téměř 96 procentech volebních okrsků má ODS 35,1 procenta hlasů (79 mandátů), za ní je ČSSD s 32,5 procenta hlasů (75 mandátů). KSČM získala 12,9 (26 mandátů). KDU-ČSL volilo 7,3 procenta (14 mandátů) a Strana zelených měla 6,2 procenta hlasů (šest mandátů).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK