Mittal prodá jen malou polskou ocelárnu, ne Mittal Steel Ostrava

05.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 5. června (ČTK) - Pokud nadnárodní koncern Mittal Steel ovládne světovou ocelářskou dvojku, firmu Arcelor, prodá svou polskou ocelárnu Huta Bankowa s roční kapacitou zhruba 100.000 tun oceli. ČTK to řekl Ondřej Hampl ze zastupující mediální agentury koncernu Mittal Steel. Společnost podle něj nemá v plánu prodávat největšího českého producenta oceli Mittal Steel Ostrava (bývalou Novou huť), jak uvedl ve svém posledním vydání týdeník Euro.

Malé polské ocelárny se Mittal Steel podle Hampla vzdá proto, aby získal souhlas Evropské komise s převzetím Arceloru.

Evropská komise s podmínkami schválila nepřátelskou nabídku největšího světového producenta oceli Mittal Steel na převzetí konkurenta Arcelor v pátek. Aby splnila podmínky komise, souhlasila firma Mittal s tím, že v případě uskutečnění transakce prodá některé provozy Arceloru v Německu a Itálii a některé své provozy v Polsku, napsala agentura Reuters.

Mittal v lednu nabídl akcionářům Arceloru odkoupení jejich akcií a nedávno nabídku zvýšil o třetinu na celkových téměř 26 miliard eur. Proti návrhu Mittalu však vedení Arceloru bojuje všemi prostředky. V minulých dnech se Arcelor dohodl se šéfem Severstalu Alexejem Mordašovem na transakci, v níž Mordašov získá 32 procent akcií Arceloru a později zřejmě ještě více.

Mittal Steel Ostrava loni vydělala před zdaněním 5,604 miliardy korun, ročně vyrábí asi tři miliony tun surové oceli. Mittal Steel vstoupil do tehdejší Nové huti v roce 2003. V dubnu 2003 se firma přejmenovala na Ispat Nová huť a loni na Mittal Steel Ostrava. Původní národní podnik Nová huť Klementa Gottwalda vznikl 31. prosince 1951. V roce 1989 se název změnil na Nová huť s.p. a v roce 1992 v souvislosti s transformací na Nová huť a.s. Mittal Steel Ostrava zaměstnává okolo 8900 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK