Moody's: Volební pat není dobrý, ale hodnocení ČR neohrožuje

05.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Patová povolební situace v České republice není dobrá, ale na současné hodnocení dluhové schopnosti země u ratingové agentury Moody's dopad nemá. Moody's zajímají především reformní kroky, které bude provádět nový kabinet. Česká ekonomika je navíc v dobré kondici. Řekl to ředitel Moody's Central Europe Petr Vinš.

"Posouzení ratingu může přijít až v případě, kdy bude nová vláda, která řekne, kdy budou reformy a jaké," uvedl Vinš. Patová situace, která po volbách nastala, sice není dobrá, ale poměrně dobrá ekonomická situace země poskytuje prostor se s tím vypořádat. "Ekonomika jde poměrně dobře a krátkodobě by se jí tyto šoky neměly týkat," dodal.

Pro Moody's jsou podle důležitosti klíčové reformy v penzijní oblasti, ve zdravotnictví a veřejných financí. "Pro nás není rozhodující, kdo vládne, ale jaké kroky a kdy učiní," zdůraznil.

V parlamentních volbách získala pravice a levice stejně mandátů. ODS získala ve volbách 35 procent hlasů a bude mít 81 poslanců. Vládní ČSSD volilo 32 procent lidí, k dosavadním 70 mandátům získala další čtyři. KSČM za necelých 13 procent hlasů bude mít 26 poslanců. KDU-ČSL volilo sedm procent lidí, strana tak obsadí 13 křesel. Straně zelených vyneslo šest procent hlasů šest mandátů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK