Pražská burza první den po volbách oslabila o půl procenta

05.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Akcie na pražské burze zakončily první obchodní den po parlamentních volbách, které skončily podle analytiků obtížně řešitelnou patovou situací, oslabením. Ztráta byla nakonec mnohem menší, než naznačoval ranní propad. Index PX přišel o půl procenta na 1363,6 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Z úvodních panických prodejů se trh otřepal a postupně se začal navracet zpět. "Po otevření ztráceli nervy zejména domácí akcionáři. Naopak zahraniční investoři po tomto poklesu začali relativně razantně nakupovat zejména Český Telecom a ČEZ," uvedl Tomáš Machalický ze společnosti Cyrrus.

Index PX dopoledne odepisoval více než dvě procenta a klesaly ceny všech předních emisí, často o více procent. Konečné zúčtování bylo mnohem příjemnější a některé emise přinesly i zhodnocení.

Akcie elektrárenské skupiny ČEZ, jejíž privatizace se podle analytiků odkládá na neurčito, si pohoršily o 2,18 procenta na 696,9 koruny. Kurz petrochemického holdingu Unipetrol se svezl o 1,96 procenta na 200,3 koruny a Komerční banky o 0,68 procenta na 3210 koruny.

Ovšem operátor Český Telecom si polepšil o 1,33 procenta na 464,3 koruny. Společnost Merrill Lynch zvýšila investiční doporučení k akciím Telecomu na "koupit" z neutrálního stupně a cílovou cenu vylepšila na 615 korun. Výrobce léčiv Zentiva zpevnil o 1,09 procenta na 1114 korun. V rumunském tisku se údajně objevila zmínka, že Zentiva se v současnosti rozhoduje o další případné akvizici v Rumunsku.

Akcií celkem změnilo majitele za letos podprůměrných takřka 3,3 miliardy korun po pátečním objemu 3,5 miliardy korun.

Pro další vývoj bude podle Machalického důležité chování zatím spíše váhajících zahraničních investorů a pokrok v jednáních o sestavení nové vlády. "Podle mého názoru je politická nestabilita do určité míry v kurzech akcií již započítána, a pokud přijdou na trh kupci, mohli bychom se dočkat překvapení v podobě růstu," mínil.

Celkový objem obchodů: 4,503 miliardy Kč

- akcie 3,265 miliardy Kč

- dluhopisy 1,238 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK