HN,MfD: ČOI odhalila padělky přímo na veletrhu

06.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. června (ČTK) - Padělky výrobků tuzemské společnosti Brisk zabavila Česká obchodní inspekce za asistence policie přímo na brněnském veletrhu Autotec. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes. Plagiáty českých zapalovacích svíček na výstavě nabízela čínská firma Ningbo Cixi.

"Zajistili jsme vzorky falešných svíček a šetření dál probíhá. Jeho rychlost ale brzdí nedostatek tlumočníků do čínštiny," řekla HN mluvčí brněnské policie Andrea Procházková.

Inspektoři zakázali čínské firmě další prodej a okamžitě s ní sepsali protokol. Zřejmě byl spáchán trestný čin, řekl MfD ředitel ČOI v Táboře Daniel Adamec. Na padělky inspektory upozornili zaměstnanci Brisku.

"Je to tak strašná nehoráznost, lumpárna a drzost, že se to ani jinak nazvat nedá," stěžoval si šéf táborské společnosti Brisk Mojmír Čapka.

S plagiátory již delší dobu bojuje například blanenská společnost Blata, které loni čínští výrobci napodobenin jejích malých motocyklů způsobili ztrátu kolem 200 milionů korun. Na nekalou konkurenci si ale stěžují i tuzemské potravinářské firmy.

Podle dřívějších vyjádření náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy čínské úřady chtějí při odhalování nelegálních kopií českého zboží vyráběných v Číně spolupracovat. O dodržování pravidel ochrany duševního vlastnictví se bude hovořit na červencovém zasedání česko-čínského smíšeného ekonomického výboru v Pekingu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK