U kávy, čaje a cukrovinek bude nižší DPH, Klaus podepsal zákon

07.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon, který zařazuje některé potraviny, například kávu, čaj a čokoládové cukrovinky, do nižší pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. V základní 19procentní sazbě DPH tak zůstanou z potravin jen alkoholické nápoje. Nižší sazba daně u cukrovinek začne platit v den vyhlášení novely ve Sbírce zákonů.

Podle Potravinářské komory a některých výrobců se změna daně pravděpodobně projeví ve zlevnění těchto výrobků. "Předpokládám, že to výrobci zohlední v cenách," řekl již dříve prezident komory Jaroslav Camplík. Zlevnění ale podle něj zřejmě nebude o celých 14 procent. Komora o přeřazení kávy, čaje a čokolády do nižší sazby DPH usiluje dva roky. Podle Camplíka se tímto krokem také srovnají podmínky výrobců potravin.

"Vstoupí-li úprava v platnost, lze čekat, že některé ceny v souvislosti se změnou sazby daně klesnou," uvedla mluvčí Kraft Foods ČR Jitka Hofmanová. Podle ní lze ale těžko odhadovat, jak velký může mít snížení daně vliv. Jde jen o jednu ze složek ceny a v posledních několika letech například neustále rostou ceny zelené kávy a kakaových bobů, podotkla Hofmanová. Mezi značky společnosti v Česku patří třeba kávy Jacobs a Dadák nebo čokolády Milka a Figaro.

Někteří další výrobci byli zatím v hodnocení spíš opatrní. "Hodnotit dopady je předčasné, i když samotnou změnu vítáme, především proto, že přináší sjednocení cen DPH na všechny druhy potravin a tím i zjednodušení daňového systému," řekla mluvčí Unilever ČR Marcela Němcová.

Obchodníci předpokládají, že pokud novela vstoupí v platnost, tak adekvátně klesnou ceny těchto potravin. "Počítáme s tím, že nové DPH samozřejmě promítneme do cen. Vše bude záviset na tom, kdy začne tato změna platit," řekla mluvčí společnosti Ahold Czech Republic Kateřina Černá. Podobně se vyjádřil i Vesselin Barliev ze společnosti Tesco Stores ČR. "Předpokládáme, že se v cenách změna DPH odrazí," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK