Klaus vetoval zákon upravující chování řetězců vůči dodavatelům

07.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže, která měla podle zákonodárců zamezit některým praktikám obchodních řetězců vůči dodavatelům. ČTK to oznámila prezidentská kancelář. Zákon tak platit nebude, protože o vetu by mohla hlasovat jen stará sněmovna, která to už ale nestihne. Nově zvolená dolní komora podle legislativních pravidel o tomto vetu hlasovat nemůže. S novelou zákona nesouhlasili obchodníci, proti se postavila i Potravinářská komora.

"Záměrem tvůrců zákona bylo zrovnoprávnění vztahů mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli a zabránění údajnému zneužívání ekonomické síly v dodavatelsko-odběratelských vztazích. K uskutečnění tohoto záměru zákon vést nemůže. Dokonce hrozí postavení českých dodavatelských subjektů na trhu ještě dále zhoršit," zdůvodnil své rozhodnutí Klaus v dopise adresovaném předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi.

Novela podle Klause zhoršuje vymahatelnost práva, znepřehledňuje a komplikuje účinnou ochranu hospodářské soutěže a nerespektuje principy volného obchodu se zbožím v rámci společného trhu EU. "Komplikuje postavení tuzemských dodavatelů, především malých, středních či pouze regionálních ve srovnání s dodavateli velkými, a může vést až k jejich nahrazování dodavateli zahraničními, protože se odběratelé budou vyhýbat uzavření smluv podle tohoto zákona. Efekt by tak mohl být dokonce opačný, než je deklarováno navrhovateli," uvedl Klaus.

Prezident upozornil, že novela se opírá o nejasné pojmy, jako je ekonomická závislost a její zneužívání či přiměřená míra zisku, které nezná české ani evropské právo. "To spolu s vágním vymezením postavení soutěžitelů na trhu činí ustanovení zákona právně nevymahatelnými. Problémy v dodavatelsko-odběratelských vztazích jsou přitom řešitelné v rámci stávající legislativy," napsal Klaus. Připomněl, že zákon odmítli nejen obchodníci, ale také zemědělci a zpracovatelé. "S jeho přijetím v této podobě nesouhlasí ani Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," podotkl.

Poslanecká sněmovna novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže schválila na konci května, když přehlasovala předchozí veto Senátu. Novela například definovala takzvanou ekonomickou závislost a zakazovala její zneužívání. V praxi se podle předkladatelů zákona nekalé praktiky obchodních řetězců objevují například ve formě vybírání poplatků za přijetí zboží do prodeje či neúměrně dlouhé doby splatnosti faktur.

Podle Potravinářské komory jsou ale ustanovení o ekonomické závislosti vágní a nemají oporu ani v evropské ani v české legislativě. Posunují navíc problém do roviny smluvního vztahu konkrétního dodavatele a odběratele. Zpracovatel ale zřejmě nebude mít chuť si na chování řetězce stěžovat u antimonopolního úřadu jménem své společnosti, soudí komora, podle níž novela nepřinese užitek, ale může pouze zkomplikovat již tak složité vztahy na českém trhu.

Také podle předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martina Peciny je norma v nynější podobě těžko aplikovatelná. Ve schválené verzi byla totiž například v některých případech změněna definice toho, co se zapovídá. "Domníváme se, že by to nadělalo víc škody než užitku," řekl již dříve ČTK Pecina.

Podle dřívějšího vyjádření Zdeňka Juračky ze Svazu obchodu a cestovního ruchu je novela nadbytečná a kontraproduktivní. Namířena je údajně proti řetězcům, které by si s ní ale nejspíš poradily. Výsledkem nové úpravy by podle něj bylo jen další zostření dodavatelsko-odběratelských vztahů. Také Vesselin Barliev ze společnosti Tesco Stores ČR upozornil, že norma počítala s extrémní ochranou malých dodavatelů, takže obchodníci by se obávali s nimi uzavírat smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK