Akcie na burze propadly o tři pct na takřka desetiměsíční dno

07.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. června (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze postihl další výprodej. Ceny předních společností podle indexu PX klesly o 2,98 procenta na 1300,8 bodu, což je nejnižší hodnota od druhé půlky loňského srpna. Nejvíce k propadu přispěly akcie firem ČEZ, Erste Bank, Orco a Zentiva. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Obchodníci za sestupem vidí kombinaci zahraničních vlivů s domácí patovou povolební situací. "Nezájem zahraničních obchodníků o náš region se zřejmě střetl s váhavostí domácích investorů po nerozhodných volbách," uvedl Roman Skalický ze společnosti Afin Brokers.

Poslední týdny prožívají akcie krušné období. Jen za poslední měsíc akcie v tuzemsku ztratily zhruba 15 procent. Dvouciferné ztráty mají i jiné evropské akciové trhy a dolů míří i zámořské cenné papíry. Dnes silně oslabovaly akcie v Maďarsku, Rakousku či Rusku.

Ke zlomu ve vývoji kapitálových trhů došlo po obratu na prudce rostoucích komoditních trzích, k čemuž se připojily obavy z inflace ve Spojených státech či růstu ceny peněz v Japonsku. Makléř firmy Fio Pavel Hadroušek má za hlavní příčinu této mezinárodní cenové korekce předchozí neúměrný růst akcií v Evropě. V Česku se pak prodeje akcií zvýšily kvůli volbám.

Pokud bude negativní nálada na zahraničních trzích pokračovat, tuzemské akcie budou odolávat jen obtížně. "Budeme ve vleku zahraničí," očekával Hadroušek s tím, že letošní rok by mohl v krajním případě přinést investorům v Česku i ztráty.

Nejhůře dnes dopadly akcie elektrárenské společnosti ČEZ, které se svezly o 4,45 procenta na 653,5 koruny. Rakouská Erste Bank ubrala 3,57 procenta na 1217 korun, realitní skupina Orco sestoupila o 3,66 procenta na 2392 korun a výrobce léčiv Zentiva si pohoršil o 3,63 procenta na 1062 korun.

Celkové obchody s akciemi se zvýšily o více než miliardu korun nad letošní průměr na 4,2 miliardy korun. Takřka 1,9 miliardy korun z toho obstaraly akcie ČEZ.

Celkový objem obchodů: 8,896 miliardy Kč

- akcie 4,236 miliardy Kč

- dluhopisy 4,660 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK