HN: ČSA jednají s Airbusem o nových strojích

08.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - České aerolinie vedou jednání s firmou Airbus o dodávce nových letadel A330, které mají létat na dálkových linkách letecké společnosti. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny, kterým to potvrdil prezident ČSA Radomír Lašák.

"Jednání probíhají kontinuálně," řekl Lašák. Na začátku roku přitom podle listu prohlašoval, že aerolinie zvažují, zda dálkovou flotilu zruší, nebo v zaoceánských letech budou pokračovat. V takovém případě by byl nákup podle HN nezbytný. Analytici k tomu dodávají, že by nutně nemuselo jít o Airbusy. Jako alternativu uvádějí i Boeing 737.

Nyní ČSA létá na zaoceánských linkách se čtyřmi letouny Airbus A310. Ty však mají vysokou spotřebu paliva a jejich lety jsou neefektivní, i když je letadlo zcela zaplněné.

Podle HN aerolinie potřebují ke zvýšení efektivity získat co nejvíce 'byznys cestujících', na nichž profitují zejména konkurenční British Airways, Lufthansa či Air France-KLM. Tyto společnosti využívají i obrovský zájem o cestování do Asie.

ČSA v současné době podle údajů HN nedosahují obsazenosti letadel doporučované Mezinárodní asociací leteckých dopravců, která činí 65 procent. Důvodem, že ČSA je pod tímto číslem, je rozšíření flotily z 39 strojů v roce 2003 na současných 50 letounů, píšou HN.

Novou strategii má prezident ČSA představit příští týden. "Chystám změnu. Chci aby se čtvrtletní výsledky zveřejňovaly - stejně jako je tomu v případě společností, které jsou obchodované na burze," řekl Lašák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK