Inflace podle analytiků dosáhla maxima a bude nadále klesat

08.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Inflace, která v květnu zrychlila meziroční tempo na 3,1 procenta, dosáhla podle analytiků alespoň dočasně svého maxima a během léta se vydá poměrně strmě dolů. Analytici očekávali květnové zrychlení na tři procenta. V rychlejším tempu se podle nich projevily dopady dražších potravin, sezonního zvýšení cen rekreací, růst cen pohonných hmot a zdražení paušálu na pevných telefonních linkách. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od analytiků.

Podle Pavla Sobíška z HVB Bank je inflace sice mírně výš, než činily odhady finančního trhu i ČNB, ale není velkým překvapením. "Do inflace jen málo promluvily položky, u nichž by cenový růst mohl být spojován s růstem poptávky a vyžadoval by rychlý zásah měnovou politikou ČNB," uvedl Sobíšek. Jan Vejmělek z Komerční banky uvedl, že se při odhadech podcenil zejména růst cen veřejných telekomunikačních služeb.

K poklesu inflace v letních měsících podle analytiků přispěje zvyšující se základna v cenách pohonných hmot a v cenách telekomunikačních poplatků. "Možná inflaci ubude desetina procenta kvůli snížení DPH u kávy, čaje a čokolády. Je představitelné, že v říjnu bude meziroční inflace o celý procentní bod níže než nyní," odhadl Sobíšek. Čísla dnes zveřejněná Českým statistickým úřadem podle Sobíška nemusí měnit výhled měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK