Cena ropy po zprávách o zabití Zarkávího začala klesat

08.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur/Londýn 8. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích začaly klesat a reagují tak na zprávy o zabití šéfa irácké větve teroristické sítě Al-Káida Abú Músy Zarkávího. Cena klesala už ve středu, a to převážně díky dalšímu růstu zásob ropy v amerických skladech. Ropa Brent nyní stojí asi 68,50 USD, americká lehká ropa West Texas Intermediate se prodává už za méně než 70 dolarů za barel.

Trh považuje zabití Zarkávího za úspěch nové irácké vlády v boji s členy Al-Káidy. Zarkáví zahynul ve středu večer při leteckém útoku, pravděpodobně blízko Bagdádu. Irácké úřady oznámí podrobnosti o jeho zabití během dneška. Operace se zúčastnily irácké a americké ozbrojené síly.

Výraznější pokles cen ropy ale zřejmě nelze čekat. Podle obchodníků má na vývoj cen i nadále situace v Nigérii, kde hrozí další násilnosti spolu s narušením plynulosti těžby. Povstalci ohrožují zařízení na těžbu ropy, které má v deltě Nigeru společnost Shell.

Americký Úřad pro energetické informace ve středu v pravidelné zprávě uvedl, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 1,1 milionu na 346,6 milionu barelů. Zásoby jsou nyní o více než 14 milionů barelů vyšší než byly před rokem. Analytici očekávali, že se zásoby ropy proti předchozímu týdnu mírně sníží.

Zásoby benzinu minulý týden vzrostly o jeden milion na 210,3 milionu barelů, tedy nepatrně méně, než se očekávalo na trhu. Růst zásob se nicméně dostavil navzdory tomu, že těžba se o zhruba 100.000 barelů denně snížila a dosáhla asi 9,1 milionu barelů denně. Dovoz benzinu klesl o 200.000 asi na 1,4 milionu barelů denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK