ECB zvýšila základní úrok o čtvrt bodu na 2,75 procenta

08.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 8. června (ČTK) - Evropská centrální banka dnes podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta. Základní úrok se tak dostal na nejvyšší úroveň od roku 2003. Banka uvedla, že cílem zpřísnění měnové politiky je udržet pod kontrolou inflaci, která v poslední době přesahuje strop tolerance.

Pro finanční trhy bude důležité, co k rozhodnutí banky řekne na odpolední tiskové konferenci její prezident Jean-Claude Trichet. Přestože je krok banky v souladu s odhady ekonomů, část analytiků se domnívala, že ECB zvýší základní úrok až na tři procenta. Trh tedy bude chtít od Tricheta slyšet, zda banka počítá do léta ještě s jedním zvýšením.

Základní úrok, od něhož se odvíjejí veškeré náklady v ekonomice, je v eurozóně výrazně nad úrovní sazeb v České republice. Ta má nyní základní úrok na dvou procentech. Výrazně vyšší úrok teď mají Spojené státy, a to na pěti procentech.

Vyšší sazby jsou dobrou zprávou pro vkladatele, kteří v bance dostanou vyšší úrok. Růst sazeb je ale špatnou zprávu pro lidi, kteří splácejí úvěr. Těm se teď mohou splátky prodražit. Růst úroků zpravidla omezuje investiční aktivitu firem a přispívá ke zpomalení růstu ekonomiky.

Od Tricheta se očekává, že vyjasní postoj banky k růstu inflačních tlaků. Trh tedy bude chtít vědět, zda banka přejde od čtvrtprocentního zvyšování úroků k půlprocentnímu, a zintenzívní tak boj s inflací. Ekonomové také čekají, že Trichet aktualizuje názor banky na vývoj inflace v příštím roce.

Analytici tvrdí, že dnešní zvýšení sazeb o čtvrt bodu by mohlo pomoci trh stabilizovat, protože v zásadě neznamená žádnou výraznější změnu v postoji banky. Hlavně akciové trhy od začátku týdne procházejí silnou vlnou korekce, kterou odstartoval šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Ten naznačil, že pokud nedostane příznivější data o vývoji inflace, na konci měsíce sáhne k dalšímu zvýšení sazeb.

ECB držela základní úrok dlouho na dvou procentech, poprvé po pěti letech se k prvnímu zvýšení úroků odhodlala až loni v prosinci, kdy sazbu posunula na 2,25 procenta. Dnešní zvýšení je tedy od prosince teprve třetí. Zasedání rady ECB se koná v Madridu, tedy mimo její sídlo v německém Frankfurtu. Výjezdní zasedání má rada pouze dvakrát do roka.

Evropská centrální banka také uvedla, že depozitní sazba se ode dneška zvýší na 1,75 procenta. Méně používaná zápůjční sazba se adekvátně zvýší na 3,75 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK