HN: Hyundai si do ČR přiveze své dodavatele, počítá i s českými

09.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Společnost Hyundai plánuje při výrobě automobilů v nové továrně v Nošovicích spolupracovat s 20 až 30 korejskými firmami. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to uvedl šéf české pobočky společnosti Hyundai Eok-Jo Kim s tím, že čeští dodavatelé dostanou příležitost, pokud bude nabídka odpovídat požadavkům firmy.

Korejské společnosti podle šéfa české pobočky založí v Česku své dceřiné firmy, které se stanou jejími dodavateli. "Situace je obdobná jako v případě našeho sesterského závodu Kia Motors Slovakia v Žilině," řekl HN Eok-Jo Kim.

České firmy se pak budou moci dodavatelsky na výrobě podílet, pokud nabídnou kvalitní a cenově konkurenceschopné výrobky, uvedl Eok-Jo Kim.

Návštěva delegace, která byla rovněž inspekcí v místech, kde má stát nová továrna, skončila ve středu. Zástupci korejské firmy při ní jednali s úřady a prohlíželi si místo budoucí stavby. Setkali se například s primátorkou Frýdku-Místku Evou Richtrovou nebo starostkou Nošovic Danou Tichou.

Podle Kima budou Nošovice centrem evropského trhu, který pro automobilku patří spolu s americkým k těm nejdůležitějším. "Na něm hodláme zvýšit prodej osobních vozidel v horizontu pěti let ze současných 470 000 až na 650 000 kusů. Podíl zdejšího závodu bude přitom třetinový. Na konci první dekády tohoto století chceme celosvětově prodávat ročně 3,7 milionu aut," citují HN šéfa české pobočky Hyundai.

Závod v Nošovicích by měl produkovat 200.000 automobilů ročně a po rozšíření kapacit až 300.000 automobilů. Výrobu by měl zahájit v roce 2008. Nošovická automobilka by měla vytvořit nejméně 1000 přímých pracovních míst, Hyundai ale plánuje zaměstnání více než 3000 lidí. Další tisíce pracovních příležitostí by měly vzniknout u subdodavatelů a ve službách. Výstavba závodu má začít 10. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK