Americké akcie smazaly většinu ztrát

09.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. června (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu čtvrtečního obchodování opět snižovaly, v druhé polovině dne ale začaly ztráty smazávat. Dva ze tří hlavních indexů se tak dostaly do kladných hodnot a ve ztrátách zůstaly jen technologické tituly. Na devizovém trhu v růstu pokračuje dolar.

Dow Jonesův index zpevnil o 7,92 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,07 procenta na hodnotě 10.938,82 bodu. Širší index S&P 500 si připsal 1,78 bodu a obchodování uzavřel vyšší o 0,14 procenta na 1257,93 bodu. Pouze technologický index Nasdaq Composite ztratil 0,30 procenta a v závěru byl na 2145,32 bodu.

Prakticky po celý den se většina akcií pohybovala v záporných hodnotách a ztráty nezřídka přesahovaly tříprocentní hranici. Všechny indexy pak byly alespoň na okamžik slabší o více než jedno procento. Po poledni se začala situace měnit a trh již posiloval, i když za výrazné kolísavosti. Investoři jsou nervózní z případného dalšího zvyšování úrokových sazeb.

Pro obchodníky bylo nejdůležitější, že se hlavní indexy odrazily od technických úrovní, což je známkou trvajícího zájmu o akcie. Díky tomu se na trh dostavila nákupní vlna, která akcie ve druhé polovině dne vytáhla zpět k zisku. Pomohla i situace na trhu s ropou, jejíž cena měla snahu klesat po zprávách o zabití teroristy Abú Músy Zarkávího.

"Prolomili jsme některé klíčové úrovně, což spustilo vlnu výprodeje. Struktura trhu i americké ekonomiky ale zůstala pevná," řekl k situaci na trhu hlavní analytik společnosti SW Bach & Co Peter Cardillo. Investoři ale podle analytiků museli prokázat dostatek odolnosti, protože denní výkyvy Dow Jonesova indexu přesáhly 200 bodů.

Na devizovém trhu pokračoval v růstu dolar, který těží z obav, že úrokové sazby v USA zřejmě ještě jednou půjdou nahoru. Pokud se obavy naplní, základní úrok se dostane na 5,25 procenta. Zda se tak stane, o tom rozhodne především nejnovější statistika, hlavně o vývoji inflace a dalších faktorů, které mohou mít vliv na cenovou hladinu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2651 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2790 USD, kde byl ve středu. K japonskému jenu zpevnil na 114,51 ze 113,47 JPY, naopak euro k jenu oslabilo na 144,43 z předchozího kurzu 145,16 JPY. Euro se vůči jenu v minulých dnech přiblížilo historicky nejvyšší hodnotě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK