Japonské akcie zpevnily, tempo růstu dolaru ale ochablo

09.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. června (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes zpevnily a smazaly tak část ztrát z předchozích dnů. Částečně jim pomohla statistika o růstu zakázek na strojní zařízení, částečně i situace na dalších trzích v jihovýchodní Asii. Na devizovém trhu se zastavil růstu dolaru, který těžil z předpokladu dalšího zvyšování úroků.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 117,81 bodu a den uzavřel vyšší o 0,81 procenta na hodnotě 14.750,84 bodu. Ve čtvrtek přitom zaznamenal nejhlubší propad za poslední rok. Širší index Topix zpevnil o 1,11 procenta na 1498,68 bodu.

Japonský akciový trh byl 7. dubna na zhruba šestiletém maximu, od té doby se ale hodnota akcií na hlavním trhu snížila o více než 96 bilionů jenů. Index od začátku dubna ztrácí asi 16 procent hodnoty.

Na devizovém trhu už se dál nezvyšuje kurz dolaru, tak jako v minulých třech dnech. Vůči japonskému jenu však dolar zůstává v blízkosti měsíčního maxima a na trhu stále převládají obavy z dalšího zvyšování úrokových sazeb na obou stranách Atlantiku. Ve čtvrtek dolar výrazněji zpevnil vůči euru po zprávě o mírném zvýšení sazeb v eurozóně.

Evropská centrální banka zvýšila základní úrok o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta, což je v souladu s odhadem většiny analytiků. Část jich ale předpovídala růst až na tři procenta. Mírnější postoj ECB tedy nakonec trh přesvědčil, že úroky se budou i nadále zvyšovat spíše pozvolným tempem. Záležet přitom bude na nových údajích o inflaci.

"Je zde vysoký objem nakoupených eur a jejich likvidace bude hlavním tématem," řekl šéf společnosti State Street Global Markets Norijuki Kato. V závěru předchozího měsíce byl mezi spekulanty otevřen dokonce rekordní objem takzvaných dlouhých pozic, tedy v podstatě sázek na další růst eura. Pokud se držitelé těchto kontraktů rozhodnou pozice opustit, lze čekat masivní propad kurzu eura.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2645 USD a zpevnil tak z předchozích 1,2783 USD, kde byl ve čtvrtek ráno. Ve srovnání s hodnotami z večera a noci se ale jeho kurz příliš nezměnil. K japonskému jenu vystoupil na 113,88 ze 113,69 JPY, euro k jenu ale kleslo na 144,01 z předchozího kurzu 145,34 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK