Korejské úřady vznesly další obvinění proti šéfovi Hyundai Motor

09.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 9. června (ČTK) - Úřady v Jižní Koreji vznesly nová obvinění proti generálnímu řediteli automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kuovi. Ten je nyní ve vazbě kvůli podezření, že automobilka pod jeho vedením vytvářela tajné fondy, kterých využívala k podplácení lobbistů a politiků. Nová obvinění se týkají stejné problematiky, uvedli dnes vyšetřovatelé.

Mluvčí prokuratury Kang Čan-u řekl, že proti Čongovi byla vznesena další dvě obvinění ze zneužití důvěry. Čong je ve vazbě od dubna a v květnu byl obviněn ze zneužití podnikových peněz. Ty údajně použil k založení tajného fondu, v němž podle vyšetřovatelů mohlo skončit přes 100 miliard wonů, což je v přepočtu přes 2,3 miliardy Kč.

Čong (68) byl ze zneužití důvěry obviněn už dříve, ale tehdy šlo pouze o to, že Hyundai utrpěl újmu v důsledku finanční podpory slabších částí skupiny. Čongův syn Čong Ui-sun, který vede dceřinou společnost Kia Motors, nicméně nebude ani obviněn. "Hlavní zodpovědnost leží na jeho otci," uvedly úřady.

Hyundai se chystá k zahájení výstavby montážního závodu u Nošovic v Moravskoslezském kraji. Po zatčení šéfa automobilky se spekulovalo, že Hyundai bude nucen zahájení výstavby odložit, zástupci firmy ale potvrdili, že výstavba začne 10. prosince. Firma bude zpočátku vyrábět zhruba 200.000 osobních automobilů a do roku 2011 jejich počet zvýší na 300.000 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK