Nezaměstnanost na Slovensku klesla na historické minimum

09.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 9. června (ČTK) - Nezaměstnanost na Slovensku v květnu klesla na nejnižší úroveň od vyhlášení samostatnosti v roce 1993. Snížila se na 10,6 procenta ve srovnání s dubnovou hodnotou 11 procent. Meziročně byla nižší o 0,7 procentního bodu, uvedlo dnes ve své předběžné zprávě slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Míra nezaměstnanosti v květnu klesla ve všech regionech, dlouhodobě nejnižší je v Bratislavě a okolí, kde činila 2,14 procenta. Pod celostátním průměrem je nezaměstnanost v Trnavském, Trenčianském a Žilinském kraji. V Nitranském kraji byla míra nezaměstnanosti 10,76 procenta, nad 15 procenty byla na východním Slovensku a v Banskobystrickém kraji.

Údaje o počtu lidí bez práce úřad nezveřejnil. Z porovnání mezi jednotlivými okresy vyplývá, že nejvyšší míra nezaměstnanosti je v Rimavské Sobotě, a to 29,51 procenta. Dvacetiprocentní hranici překročilo i dalších deset okresů ze středního a východního Slovenska.

Podle odlišné metodiky Statistického úřadu dosáhla míra nezaměstnanosti na Slovensku v prvním čtvrtletí 14,9 procenta, což je nejméně od roku 1999. Rozdíly v údajích mezi statistickým úřadem a úřady práce vyplývají z odlišných způsobů stanovení počtu nezaměstnaných.

Průzkumy statistiků jsou založeny na vybraném vzorku bez ohledu na to, zda jsou osoby bez práce registrované. Úřady práce vycházejí z počtu registrovaných nezaměstnaných, kteří jsou navíc v daném období schopni nastoupit do zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK